Δημοσκόπηση στη Βρετανία έδειξε ότι για πρώτη φορά μετά το 2016, το μεταναστευτικό είναι το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες, έπειτα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο στα οποία στοχοποιήθηκαν μουσουλμάνοι και μετανάστες.
Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των Βρετανών (34%) θεωρεί πως το μεταναστευτικό είναι το μεγαλύτερο θέμα, έναντι της ιατρικής περίθαλψης (30%), της οικονομίας (29%), της εγκληματικότητας (25%) και του πληθωρισμού (20%), όπως έδειξε η έκδοση του Αυγούστου του μηνιαίου δείκτη της Ipsos Issues Index.
Για το 11% των ερωτηθέντων οι φυλετικές σχέσεις είναι το κορυφαίο θέμα.
Ρεκόρ το 2022
Η καθαρή μετανάστευση προς τη Βρετανία -η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που μετακινούνται προς τη χώρα και εκείνων που φεύγουν– έφθασε σε υψηλό ρεκόρ το 2022, στους 764.000. Το επόμενο έτος, το 2023, μειώθηκε ελαφρώς στους 685.000 ανθρώπους.
Οι ανησυχίες της κοινής γνώμης για το μεταναστευτικό αυξήθηκαν μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις αυτόν τον μήνα, στα οποία διαδηλωτές κατά των μεταναστών επιτέθηκαν σε ξενώνες όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο και σε τεμένη, αναφέρει η εταιρεία δημοσκοπήσεων.
«Ο αντίκτυπος των πρόσφατων βίαιων επεισοδίων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι σαφής στα δεδομένα αυτού του μήνα… το επίπεδο των ανησυχιών για την εγκληματικότητα και τις φυλετικές σχέσεις επίσης εκτοξεύθηκε πρόσφατα σε υψηλά επίπεδα», δήλωσε ο ερευνητής της Ipsos Μάικ Κλέμενς.
Οι ταραχές καταλάγιασαν αφότου ένας αριθμός όσων είχαν εμπλακεί στα επεισόδια συνελήφθησαν και οι παραβάτες φυλακίσθηκαν αμέσως. Πολλοί άνθρωποι είχαν επίσης συμμετάσχει σε διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού.
Η δημοσκόπηση της Ipsos αντικατοπτρίζει μια άλλη δημοσκόπηση που παρουσίασε η εταιρεία YouGov την περασμένη εβδομάδα, η οποία επίσης έδειξε ότι το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή των πιο σημαντικών εθνικών θεμάτων για πρώτη φορά από το 2016, όταν οι ανησυχίες για τους μετανάστες ήταν το μέγα θέμα που οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν την αποχώρηση τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνη τη χρονιά.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos έγινε σε δείγμα 1.010 ενηλίκων ατόμων στο διάστημα 7-13 Αυγούστου, ενώ της YouGov σε δείγμα 2.163 ενηλίκων ατόμων στο διάστημα 5-6 Αυγούστου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters