Ηταν ίσως η πρώτη φορά που το Κίεβο περιέγραψε τους απώτερους στόχους της ουκρανικής εισβολής επί ρωσικού εδάφους: «Διαπραγματεύσεις».
Η «εκμυστήρευση» ανήκει στον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλια, που την Παρασκευή δήλωσε ότι η διασυνοριακή εισβολή του Κιέβου στο Κουρσκ της Ρωσίας ήταν αναγκαία για να πείσει τη Μόσχα να ξεκινήσει «δίκαιες, ειρηνευτικές» συνομιλίες.
Ο Ποντόλιακ είπε ακόμη ότι η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει το Κουρσκ, αλλά έπρεπε να αναγκάσει τη Ρωσία να αρχίσει συνομιλίες, «με τους όρους του Κιέβου».
«Πρέπει να προκαλέσουμε σημαντικές τακτικές ήττες στην Ρωσία», έγραψε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή Telegram. «Στην περιοχή του Κουρσκ, βλέπουμε καθαρά πώς τα στρατιωτικά όπλα χρησιμοποούνται για να πείσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία να μπει μέσα σε μια δίκαιη διαπραγματευτική διαδικασία».
Διλήμματα
Οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής, επισήμως, θεωρούν ότι η ουκρανική εισβολή παραμένει μια τακτική κίνηση άμυνας, στην εξυπηρέτηση της οποίας το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιεί αμερικανικό εξοπλισμό, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον. Εξέφραζαν, ωστόσο, ανησυχίες ότι θα υπάρξουν επιπλοκές όσο τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται πιο βαθιά στο εχθρικό έδαφος.
Υπ΄αυτήν την έννοια, η ουκρανική προέλαση αποτελεί, δυνάμει, πρόκληση στην κεντρική αντίληψη της Ουάσινγκτον: Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανωνύμως στο Reuters, δήλωσε ότι εάν η Ουκρανία ξεκινούσε να καταλαμβάνει ρωσικά χωριά και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους χρησιμοποιώντας όπλα και οχήματα των ΗΠΑ, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πηγαίνει στα άκρα τα όρια που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε αίσθηση για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Από την πλευρά του το Ηνωμένο Βασίλειο, με ανακοίνωση του Υπ. Άμυνας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική του Λονδίνου.
«Ότι η Ουκρανία, δηλαδή, έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας έναντι των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας και αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της ρωσικής επικράτειας».
Εξισορροπώντας ωστόσο την θέση αυτή, η Βρετανία εξακολουθεί να αρνείται στο Κίεβο τη χρήση πυραύλων Storm Shadow εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας.
«Σε αποδιοργάνωση»
Μιλώντας για το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, στην πάγια έκθεσή του, την Παρασκευή, ανέφερε ότι η άμυνα των συνόρων της Ρωσίας «δεν ήταν προετοιμασμένη» για την επίθεση με πολλά τάγματα της Ουκρανίας.
Η αρχική απόρκιση της Ρωσίας ήταν «αταξία και αποδιοργάνωση», ανέφερε το υπουργείο στην ενημέρωσή του προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, προσέθετε, «οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τώρα αναδιαταχθεί κατά μήκος των συνόρων και χτίζουν «πρόσθετες αμυντικές θέσεις σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ουκρανική προέλαση».
Η ενημέρωση των βρετανικών υπηρεσιών επιβεβαίωνε επίσης ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν διεισδύσει στην περιοχή του Κουρσκ «σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 10 έως 25 χιλιομέτρων και σε ένα μέτωπο περίπου 40 χιλιομέτρων» από την έναρξη της εισβολής.
Καταστροφή γέφυρας
Και οι δύο πλευρές συνέχιζαν πάντως τις επιχειρήσεις τους: Οι ρωσικές δυνάμεις πλησίαζαν πιο κοντά στην κομβική πόλη Πόκροβσκ (βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ) ενώ η Ουκρανία φαινόταν να εδραιώνει τα κέρδη της στην περιοχή του Κουρσκ.
Τελευταίο (γνωστό) επεισόδιο εχθροπραξιών ήταν η ανατίναξη από ουκρανικές δυνάμεις μιας γέφυρας στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, για την οποία το ρωσικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι έγινε με δυτικά όπλα, πιθανότατα αμερικανικούς πυραύλους Himars
H καταστροφή της εμποδίζει τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS, επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας.
Μαζική εκκένωση βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλουσκόφ, όπου ζουν 20.000 άνθρωποι.
Γερμανός πρέσβης: Καμία διάθεση διαπραγμάτευσης
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη Μόσχα όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι Ρωσία και Ουκρανία θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Βόννης General-Anzeiger, o Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ υπογραμμίζει πως «επί του παρόντος, η ρωσική πλευρά δεν δείχνει καμιά προθυμία να διαπραγματευθεί, καθώς επιμένει σε υπερβολικά προαπαιτούμενα».
Εξηγεί πως όταν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την ηγεσία της Ουκρανίας μόνον αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις αποσυρθούν από όλα τα εδάφη τα οποία θεωρεί πως η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει -συμπεριλαμβάνων εκείνων που τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν καν υπό τον έλεγχό τους- τότε είναι σαφές πως ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου δεν μιλάει σοβαρά.
Σχολιάζοντας την ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, ο Λάμπσντορφ αναφέρει ότι ήταν μια «δυσάρεστη έκπληξη» που προκάλεσε νευρικότητα στη Μόσχα.
Ο γερμανός πρεσβευτής υπογραμμίζει πως «κάποια μέρα η Ρωσία θα πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι με αυτόν τον πόλεμο επιτυγχάνει πολύ λιγότερα από όσα σχεδίαζε στην αρχή», ότι προκαλεί στον εαυτό της «σοβαρό πλήγμα διεθνώς» και ότι η οικονομία της έχει εξελιχθεί σε αμιγώς πολεμική «καθ’ υπερβολή και δεν θα είναι βιώσιμη».
Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, BBC, DPA/AΠΕ