Skip to main content

Το Ισραήλ ζητά από Γαλλία και Βρετανία να βοηθήσουν, εάν επιτεθεί το Ιράν

. REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Πρώτη κοινή επίσκεψη Βρετανίας-Γαλλίας στο Ισραήλ εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε σήμερα στους  ομολόγους του από Γαλλία και Βρετανία ότι η χώρα του αναμένει υποστήριξη «στην επίθεση» κατά του Ιράν, εάν αυτό χτυπήσει το Ισραήλ.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί, αναμένουμε ότι ο συνασπισμός θα βοηθήσει το Ισραήλ όχι μόνο στην άμυνα αλλά και στην επίθεση εναντίον σημαντικών στόχων στο Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κατζ.

Η επίσκεψη του Βρετανού Ντέιβιντ Λάμι και του Γάλλου Στεφάν Σεζούρν στο Ισραήλ πραγματοποιείται την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη ένας νέος γύρος συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στη Ντόχα, σε μια προσπάθεια να τερματιστούν οι 10μηνες μάχες στον παλαιστινιακό θύλακα και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους 115 Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι.

Οι συνομιλίες ήρθαν καθώς το Ιράν εμφανιζόταν έτοιμο να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου.

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για τη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο Lammy σε δήλωσή του. «Ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο αυξάνεται. Οποιαδήποτε ιρανική επίθεση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την περιοχή».

«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για την ειρήνη»

Η Βρετανία και η Γαλλία ζητούν διπλωματική λύση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και την αποκατάσταση της ειρήνης κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για την ειρήνη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε έναν περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα είχε τρομερές συνέπειες», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Σεζούρν.

Η επίσκεψη των δύο ΥΠΕΞ σηματοδοτεί την πρώτη κοινή επίσκεψη Βρετανίας-Γαλλίας στο Ισραήλ εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια.