Skip to main content

Ανακατάληψη οικισμού στο Κουρσκ ανακοίνωσαν οι ρωσικές δυνάμεις

EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE/HANDOUT

Την ίδια στιγμή σκληρές μάχες μαίνονται στο ανατολικό μέτωπο, στην περιοχή του Ντονέτσκ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ότι ρωσικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του οικισμού Κρούπετς στο Κουρσκ, όπου μαίνονται οι μάχες μετά την προ δεκαημέρου εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων.

Πέρα από το Κουρσκ, τις τελευταίες ώρες φαίνεται να εξελίσσονται επίσης σκληρές μάχες στην περιοχή του Ντονέτσκ, στο ανατολικό μέτωπο δηλαδή του πολέμου στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από τις αντιδράσεις και των δύο πλευρών.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της ανέκτησαν τον έλεγχο ενός χωριού στην ανατολική Ουκρανία που απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από τη σημαντική πόλη Ποκρόβσκ, η οποία βρίσκεται δίπλα σε μεγάλους δρόμους, κρίσιμους για τη ανατροφοδότηση των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της Ουκρανίαςστην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου θεωρήθηκε από στρατιωτικούς αναλυτές ως απόπειρα να αναγκάσει τη Ρωσία να εκτρέψει δυνάμεις από το ουκρανικό μέτωπο.

Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σημείωσαν «πολλές νίκες κατά μήκος του μετώπου», από την περιοχή του Χαρκόβου έως το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι η Ρωσία κατέλαβε το χωριό Ιβανίβκα, στον δρόμο προς το Ποκρόβσκ που βρίσκεται στην περιοχή του Ντόνετσκ. Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη ότι οι ρωσικές μονάδες επεκράτησαν των ουκρανικών σε μια σειρά μαχών στην περιοχή.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς καμίας πλευρά για το πεδίο της μάχης.

«Οι σφοδρότερες μάχες εδώ και εβδομάδες»

Νωρίτερα, και προτού δημοσιοποιηθούν επισήμως οι ρωσικοί ισχυρισμοί, η Ουκρανία υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ρωσική στρατιωτική πίεση υποχωρεί κατά μήκος του ανατολικού μετώπου εντός των συνόρων της και έκανε λόγο για τις σφοδρότερες μάχες εδώ και εβδομάδες κοντά στο Ποκρόβσκ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατού Ντμίτρο Λικόβιι είπε ότι η Ρωσία έχει μετακινήσει ορισμένα στρατεύματα από τον κατεχόμενο ουκρανικό νότο σε άλλες περιοχές, όμως αυτό δεν συνιστά προς το παρόν «μεγάλη αναδιάταξη».

«Δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές αλλαγές στο μέγεθος των δυνάμεων και ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού δεν έχει αλλάξει αρκετά ώστε να υποδείξει οποιαδήποτε αλλαγή ή εξασθένηση… των εχθροπραξιών», επισήμανε ο Ουκρανός αξιωματικός σε δηλώσεις του.

Από τη πλευρά του, ο Σερχίι Τσεχότσκιι, αξιωματικός της 59ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, δήλωσε πως δεν υπάρχει χαλάρωση στη ρωσική πίεση στην περιφέρεια του Ντονέτσκ: «Ο εχθρός, παρά τα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ρωσίας, συνεχίζει να διατηρεί τον όγκο των στρατευμάτων του σε αυτήν την κατεύθυνση και προσπαθεί να καταγράψει επιτυχίες», είπε ο Τσεχότσκιι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η Ρωσία κήρυξε, τέλος, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρη την περιφέρεια του Μπέλγκοροντ -συνορεύουσας περιοχής με το Κουρσκ- λόγω της συνεχιζόμενης ουκρανικής επιχείρησης.