H Μόσχα «δεν αποκλείει καμία επιλογή», ούτε τη χρήση πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε πρόσφατα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ το Βερολίνο, μετά τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στη Γερμανία.
Η Ρωσία θα «απαντήσει με αντισταθμιστικά μέτρα με τον τρόπο που θεωρούμε πιο αποδεκτό», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, ούτε καν η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ αναφορικά με το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων.
Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους τόνισε ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους στη Γερμανία από το 2026, είναι μια απάντηση στην ανάπτυξη των ρωσικών πυραύλων Iskander στην περιοχή του Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με τον Πιστόριους «η αποτροπή θα λειτουργήσει ξανά» όταν είναι σαφές ότι η Γερμανία και το ΝΑΤΟ μπορούν να αμυνθούν επιτυχώς.
Το σίγουρο είναι ότι οι δηλώσεις και των δυο πλευρών αντανακλούν την πιο τεταμένη από ποτέ σχέση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, ειδικά από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.
Πολύ εξελιγμένα οπλικά συστήματα
Η Ρωσία αναπτύσσει άλλωστε πολύ εξελιγμένα οπλικά συστήματα, όπως υπερηχητικά όπλα, την πλατφόρμα ARMED για τεθωρακισμένα οχήματα, ρομποτικά συστήματα και δίκτυα ελέγχου που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.
Οι ρωσικοί υπερηχητικοί πύραυλοι έχουν εισέλθει δυναμικά στην ουκρανική σύγκρουση. Η επιχειρησιακή τους σημασία στο ουκρανικό θέατρο είναι μάλιστα λιγότερο σημαντική από την αλλαγή που προαναγγέλλουν στη στρατηγική ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Ήδη η Μόσχα έχει καταφέρει να αναπτύξει μια ολόκληρη σειρά υπερηχητικών πυραύλων, με ταχύτητες μεταξύ 10.000 και 30.000 km/h).Αρχισε να αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους ZIRCON στα πλοία της. Καθώς είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν, αυτοί οι πύραυλοι αποτελούν σημαντική απειλή για τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Οι Ρώσοι έχουν μια ολόκληρη σειρά πυραύλων που η ουκρανική αεράμυνα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να σταματήσει. Αυτή είναι η περίπτωση των πυραύλων 9M723 ISKANDER-M και των πυραύλων Kh-22 BOURYA. Αυτοί οι πύραυλοι είναι τόσο επικίνδυνοι και αποτελεσματικοί που ώθησαν την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να έχει F-16 για να μπορέσει να εξουδετερώσει τους πυραύλους Kh-22.
Πρόκληση για τη δυτική αεράμυνα
Υπό δοκιμή από τον Δεκέμβριο του 2017, ο πύραυλος Kh-47M2 KINJAL χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη στις 18 Μαρτίου 2022, για να πλήξει ουκρανικές εγκαταστάσεις. Ήταν μια πρώτη δοκιμή σε συνθήκες μάχης αλλά και αποστολή ενός μηνύματος στη Δύση. Δεν είναι επακριβώς γνωστά όλα τα χαρακτηριστικά αυτών των πυραύλων. Ωστόσο, φαίνεται να αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τα δυτικά συστήματα αεράμυνας, όπως το αμερικανικό MIM-104 PATRIOT, το νορβηγικό NASAMS ή το γερμανικό IRIS-T SLM.
Στις 8 Μαΐου 2023, τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν ότι η Ουκρανία πέτυχε να καταρρίψει έναν υπερηχητικό πύραυλο για πρώτη φορά στις 4 Μαΐου. Ωστόσο, τρεις ημέρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν είχε καταρρίψει τέτοιο πύραυλο. Μεταφερόμενοι από αεροσκάφη MiG-31K και MiG-31I, οι πύραυλοι KINJAL είναι επίσης λειτουργικοί και στα Su-34.
Η ρωσική αμυντική βιομηχανία
Αναμφίβολα , η ρωσική αμυντική βιομηχανία τα πάει πολύ καλά. Είναι καινοτόμος και εξαιρετικά ανταγωνιστική στη διεθνή αγορά. Η βιομηχανία όπλων στη Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου 800 εταιρείες και σχεδόν μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Ενώ στην κομμουνιστική εποχή λειτουργούσε σύμφωνα με την αρχή της σχεδιασμένης οικονομίας, σήμερα λειτουργεί σύμφωνα με την αρχή της αγοράς.
Στην πραγματικότητα, η αρχιτεκτονική της ρωσικής βιομηχανίας όπλων μοιάζει πολύ με αυτή που υπήρχε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1960-1980: οι εταιρείες βρίσκονται σχεδόν όλες στα χέρια του κράτους. Σε αντίθεση με τα δυτικά στρατιωτικο-βιομηχανικά συγκροτήματα, των οποίων τα συμφέροντα μπορεί να αποκλίνουν από εκείνα του κράτους, στη Ρωσία υπάρχει σύγκλιση.
Παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία παράγει επίσης το 25% των δικών της αναγκών σε ημιαγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, που χρησιμοποιούν κυρίως μικροεπεξεργαστές 100-150 nm και επεξεργαστές μέσης νανοκλίμακας (30-65 nm). Μπορεί να βασιστεί στην Κίνα για μικροεπεξεργαστές υπό νανοκλίμακα (20-60 nm) που χρησιμοποιούνται σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί δηλώνουν ότι οι Ρώσοι δεν στερούνται μικροεπεξεργαστών.
Μετά τις κυρώσεις, η Ρωσία αποφάσισε μάλιστα να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία της ικανότητας παραγωγής μικροεπεξεργαστών 7nm έως το 2030. Η γεωστρατηγική σημασία αυτών των νέων οπλισμών φαίνεται να μην έχει γίνει ακόμη κατανοητή στη Δύση, η οποία παραμένει αιχμάλωτη της δικής της αφήγησης. Όμως ο Βλαντιμίρ Πούτιν το έχει ήδη πει εδώ και αρκετά χρόνια, αναφερόμενος σε νέες τεχνολογίες όπλων που είναι – ουσιαστικά – αρκετά χρόνια μπροστά από τη Δύση. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να αναπτύξουν ισοδύναμα οπλικά συστήματα.