Κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε χάνουν την πίστη τους στην ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα -δύο ημέρες πριν τις συνομιλίες στο Κατάρ- εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για τον τερματισμό του 10μηνου πολέμου με το Ισραήλ.
Ο Οσάμα Χαμντάν μιλώντας στο Associated Press την Τρίτη, δήλωσε ότι η Χαμάς θα συμμετάσχει μόνο εάν οι συνομιλίες επικεντρωθούν στην εφαρμογή μιας πρότασης που αναλύθηκε λεπτομερώς από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάιο και εγκρίθηκε διεθνώς.
Ωστόσο την Τετάρτη η Χαμάς ανακοίνωσε – σε αντίθεση με το Ισραήλ- ότι δεν θα λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις.
«Έχουμε ενημερώσει τους διαμεσολαβητές ότι … οποιαδήποτε συνάντηση θα πρέπει να βασίζεται στη συζήτηση για τους μηχανισμούς εφαρμογής και τον καθορισμό προθεσμιών και όχι στη διαπραγμάτευση για κάτι νέο», δήλωσε ο Χαμντάν.
«Διαφορετικά, η Χαμάς δεν βρίσκει κανένα λόγο να συμμετέχει».
Η Χαμάς αντιστέκεται ιδιαίτερα στην απαίτηση του Ισραήλ να διατηρήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε δύο στρατηγικές περιοχές της Γάζας μετά από οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, όροι που δημοσιοποιήθηκαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον, ο Χαμντάν, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ μπορούν ή θα ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να σφραγίσουν μια συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Χαμντάν έδωσε αντίγραφα διαφόρων επαναλήψεων της πρότασης κατάπαυσης του πυρός και των γραπτών απαντήσεων της Χαμάς.
Τα αντίγραφα δείχνουν ότι σε διάφορα σημεία η Χαμάς προσπάθησε να προσθέσει επιπλέον εγγυητές -συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών- αλλά οι απαντήσεις του Ισραήλ περιλάμβαναν πάντα μόνο τους υπάρχοντες μεσολαβητές, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Πρόσθεσε επίσης ότι «ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς είπε τότε στη Χαμάς μέσω μεσολαβητών ότι το Ισραήλ θα συμφωνούσε με τη συμφωνία.
Αλλά, είπε, «οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να πείσουν τους Ισραηλινούς. Νομίζω ότι δεν άσκησαν πίεση στους Ισραηλινούς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν αποκτήσει νέο κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς ο πόλεμος απειλεί να πυροδοτήσει μια περιφερειακή σύγκρουση.
Διαβάστε επίσης: