Skip to main content

Στη Μέση Ανατολή πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ

EPA/ERNESTO MASTRASCUSA
Φωτογραφία αρχείου

Την περασμένη εβδομάδα, το «Georgia» εντοπίστηκε στον κόλπο της Σούδας κοντά στην Κρήτη

Στο πλαίσιο της πρωτοφανούς ενίσχυσης της Ουάσινγκτον στη Μέση Ανατολή, το USS Georgia φτάνει στην περιοχή για να ενισχύσει την άμυνα του Ισραήλ, καθώς η απειλή επίθεσης Ιράν-Χεζμπολάχ είναι μεγάλη.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανέπτυξαν το USS Georgia, ένα πυρηνικό υποβρύχιο, στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξημένων εντάσεων για πιθανές επιθέσεις αντιποίνων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, μετά από συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Newsweek το πυρηνικό υποβρύχιο είναι εξοπλισμένο με περισσότερους από 150 πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Tomahawk.

Αμερικανικό υπερόπλο

Οι πύραυλοι αυτοί είναι το κύριο όπλο του αμερικανικού Ναυτικού για αποστολές κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, ικανό να πλήξει στόχους τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα από απόσταση 1.000 μιλίων (πάνω από 1.600 χλμ.). Ανάλογα με την ακριβή θέση του υποβρυχίου στην περιοχή, η εμβέλεια αυτή είναι θεωρητικά επαρκής για να πλήξει στόχους στο Ιράν.

Εκτός από τους πυραύλους Tomahawk, το USS Georgia μπορεί να υποστηρίξει διάφορες ειδικές επιχειρήσεις και να φιλοξενήσει έως και 66 μέλη πληρώματος.

«Αόρατη» μυστική πλατφόρμα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το περιγράφει ως μια «αόρατη» και μυστική πλατφόρμα με πρωτοφανείς δυνατότητες κρούσης για ειδικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Το υποβρύχιο ήταν ήδη σταθμευμένο στη Μεσόγειο Θάλασσα πριν από την πρόσφατη ανακοίνωση της μεταφοράς του στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) τη Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, το Georgia εντοπίστηκε στον κόλπο της Σούδας κοντά στην Κρήτη.

Ο έκτος στόλος των ΗΠΑ δήλωσε ότι το υποβρύχιο βρισκόταν σε «συνήθη ανάπτυξη» στα ευρωπαϊκά ύδατα που αποτελούν την επιχειρησιακή ζώνη του στόλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Georgia πραγματοποίησε ασκήσεις με το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ εξήγησε ότι η απόφαση να σταλεί το υποβρύχιο στην περιοχή αποτελεί μέρος των ενισχύσεων που αποσκοπούν στην προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, στη βοήθεια για την υπεράσπιση του Ισραήλ και «στη διασφάλιση ότι οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για μια ποικιλία σεναρίων».

Το Georgia είναι ένα από τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης Ohio, τα οποία είναι πυρηνικά και είχαν αρχικά σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Σήμερα, ωστόσο, μεταφέρουν μη πυρηνικούς πυραύλους κρουζ.