Αύριο Πέμπτη 15 Αυγούστου αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο Κατάρ διαπραγματεύσεις με σκοπό να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας,κάτι που όπως εκτιμά το Ιράν θα μπορούσε να αποτρέψει μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ.
Οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς, η οποία ζήτησε ένα εφικτό σχέδιο για εφαρμογή μιας πρότασης την οποία έχει ήδη αποδεχθεί αντί περισσότερων συνομιλιών, ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση θα στείλει αντιπροσωπεία.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκαλεί ειδική συζήτηση στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί ποιοι θα πάνε στην αυριανή σύνοδο κορυφής στο Κατάρ.
Ποιοι θα παραστούν από το Ισραήλ
Προς το παρόν, φαίνεται ότι στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέντι Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόναν Μπαρ, ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο στρατηγός Νιτζάν Αλόν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τους απαχθέντες εκ μέρους των IDF.
Την ίδια στιγμή πρεσβευτές της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ συγκάλεσαν ειδική συνέντευξη Τύπου ενόψει της συνόδου κορυφής για τις διαπραγματεύσεις.
Ο Γερμανός πρέσβης Στέφαν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «όλα τα μάτια και οι ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων στο Ισραήλ και στη Γάζα κρέμονται από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης. Να φέρουμε μια συμφωνία, να επιστρέψουν οι απαχθέντες και να τερματιστεί ο πόλεμος. Δεν υπάρχει τίποτα πιο επείγον από αυτό».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζακ Λόου πρόσθεσε ότι «στο όνομα της ανθρωπότητας, είναι καιρός οι απαχθέντες να βρίσκονται στην πατρίδα τους. Η κυβέρνησή μου πιστεύει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η συνεργασία με τους διαμεσολαβητές για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».
Αισιόδοξες οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ έχουν πει πως μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη δυνατή.
Ωστόσο ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.
Η Χαμάς «πιστή» στο σχέδιο Μπάιντεν
«Η Χαμάς είναι δεσμευμένη στην πρόταση που της παρουσιάστηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στην ομιλία του Μπάιντεν και το κίνημα είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συζήτηση για έναν μηχανισμό ώστε να εφαρμοστεί”, δήλωσε στο Reuters ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι.
«Το να πάμε σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχική δύναμη να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης ώστε να διαπράξει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.
Μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός θα είχε σκοπό να θέσει τέλος στις μάχες στη Γάζα και να διασφαλίσει την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πολλών Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, όμως οι δύο πλευρές παραμένουν διχασμένες για το τι θα ακολουθήσει και για άλλα θέματα.
Η Χαμάς θέλει μια συμφωνία για να τελειώσει ο πόλεμος και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει πως θα συμφωνήσει σε μία παύση των μαχών μόνο ώστε να επιτραπεί η επιστροφή όσο μεγαλύτερου αριθμού ομήρων είναι δυνατό. Έχει πει κατ΄επανάληψη των ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με την εξάλειψη της Χαμάς.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, ynet, israeltoday