Skip to main content

Το Ιράν πιο κοντά από ποτέ στην πυρηνική βόμβα, σύμφωνα με έκθεση

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Το Ιράν προωθεί κρυφά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων

Η αντιπολιτευόμενη οργάνωση Iran International αναφέρει ότι τα σχέδια για πυρηνική βόμβα συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου σε υψηλό επίπεδο, της παραγωγής πυρηνικών πυροκροτητών και της ανάπτυξης πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Το Ιράν προωθεί κρυφά το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του και βρίσκεται πλέον πιο κοντά από ποτέ στην κατασκευή πυρηνικής βόμβας, καθώς η Τεχεράνη πρόκειται να επαναλάβει τις δοκιμές για την παραγωγή πυροκροτητών πυρηνικής βόμβας, ανέφερε την Τετάρτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Iran International, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, επικαλούμενο τρεις ανεξάρτητες πηγές στο Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τεχεράνη αναδιοργανώνει τον Οργανισμό Αμυντικής Καινοτομίας και Έρευνας (SPND), έναν κυβερνητικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την προώθηση της στρατιωτικής τεχνολογίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος πυρηνικών όπλων, ο οποίος παραμένει υπό την ηγεσία του Μοχάμαντ Εσλάμι, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

Επιπλέον, το Ιράν φέρεται να συνεχίζει τα πειράματα για την παραγωγή πυροκροτητών για πυρηνικές βόμβες.

Δεν το «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Εδώ και χρόνια, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δηλώνουν σταθερά στις ετήσιες εκθέσεις τους ότι το Ιράν «δεν αναλαμβάνει επί του παρόντος τις βασικές δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μιας δοκιμαστικής πυρηνικής συσκευής».

Ωστόσο, η έκθεση 2024 του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία κυκλοφόρησε τον Ιούλιο και την οποία επικαλέστηκε η Wall Street Journal την Παρασκευή, παρέλειψε αυτή τη δήλωση.

Αντ’ αυτού, η έκθεση σημείωνε ότι το Ιράν «έχει αναλάβει δραστηριότητες που το τοποθετούν καλύτερα στην παραγωγή πυρηνικής συσκευής, εάν το επιλέξει».

Οι νέες αυτές πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει εντείνει τις προσπάθειές της να ολοκληρώσει τον κύκλο παραγωγής πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού ουρανίου υψηλού επιπέδου, της παραγωγής πυρηνικών εκρηκτικών μηχανισμών και της ανάπτυξης πυραύλων ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Ο ρόλος του SPND στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με την έκθεση, λιγότερο από ένα μήνα πριν από το θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι, το ιρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που επισημοποίησε το SPND ως ανεξάρτητη οντότητα.

Αρχικά ιδρύθηκε το 2010 ως θυγατρική του Υπουργείου Άμυνας, η SPND αναδιαρθρώθηκε στο πλαίσιο αυτής της νέας νομοθεσίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ μόλις μια εβδομάδα πριν από τον θάνατο του Ραΐσι.

Ο Mohsen Fakhrizadeh, ενεργό μέλος του στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο οποίος δολοφονήθηκε σε επιχείρηση που αποδόθηκε στη Μοσάντ κοντά στην Τεχεράνη το 2020, ήταν προηγουμένως επικεφαλής του SPND.

Με τις «ευλογίες» του Αλί Χαμενεΐ

Ο νέος νόμος φέρεται να παραχώρησε στην SPND οικονομική ανεξαρτησία, εξαιρώντας την από την εποπτεία της Εθνικής Ελεγκτικής Υπηρεσίας και επιτρέποντάς της ουσιαστικά να λειτουργεί χωρίς δημοσιονομική λογοδοσία.

Ο νόμος ορίζει επίσης ότι η SPND θα διοικείται σύμφωνα με καταστατικό που εκδίδει ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ.

Παράλληλα με τις προσπάθειες της Τεχεράνης να εκτοξεύσει δορυφόρους στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης πυραύλων, η SPND φέρεται να συνέχισε να εργάζεται πάνω σε ένα κρίσιμο συστατικό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν – πυρηνικούς πυροκροτητές.

Το έργο αυτό φέρεται να εκτελείται μυστικά με την ονομασία «Project 110» μετά την αποκάλυψη του «Project Amad» το 2003.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι μετά το 2003, η Τεχεράνη συνέχισε να εργάζεται πάνω σε εκκινητές νετρονίων για πυρηνικές κεφαλές στην τοποθεσία Abadeh, όπου είχαν διεξαχθεί προηγούμενες δοκιμές πυροκροτητών.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Iran International, το SPND ξεκίνησε ένα έργο με την ονομασία «Metfaz» στις εγκαταστάσεις Abadeh το 2011, στο οποίο συμμετείχε ένα από τα τρία βασικά πρόσωπα του σημερινού στρατιωτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Όμως, το Ιράν είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι το πρόγραμμα αυτό είχε διακοπεί.