Skip to main content

Το Ιράν απαντά στις δυτικές πιέσεις να μην επιτεθεί στο Ισραήλ: «Δεν θα σας πάρουμε και την άδεια»

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS
Πανό με τη φωτογραφία του Χανίγιε στην Τεχεράνη

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις εκκλήσεις να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά του Ισραήλ

Το Ιράν απέρριψε την Τρίτη τις δυτικές εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις απειλές εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν ζητά «άδεια» για αντίποινα εναντίον του ορκισμένου εχθρού του, τον οποίο κατηγορεί ότι δολοφόνησε τον ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στο έδαφός του.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, (…) και δεν ζητά από κανέναν την άδεια να χρησιμοποιήσει τα νόμιμα δικαιώματά της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι.

Την προηγούμενη μέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσαν το Ιράν να «απαρνηθεί τις απειλές του για στρατιωτική επίθεση κατά του Ισραήλ», σε δήλωση που κυκλοφόρησε από τον Λευκό Οίκο.

ΗΠΑ: «Έτοιμες» για την επίθεση του Ιράν σε Ισραήλ

«Το Ισραήλ έχει παραβιάσει την κυριαρχία του»

«Ένα τέτοιο αίτημα στερείται πολιτικής λογικής και είναι εντελώς αντίθετο με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και συνιστά υποστήριξη» για το Ισραήλ, πρόσθεσε ο Κανάνι. Κατήγγειλε μια δήλωση που «δεν έχει αντίρρηση για τα διεθνή εγκλήματα του Σιωνιστικού καθεστώτος», αλλά «χωρίς θράσος ζητά από το Ιράν να μην ενεργεί με αποτρεπτικό τρόπο» εναντίον ενός κράτους «που έχει παραβιάσει την κυριαρχία του».

Η Τεχεράνη και οι περιφερειακοί σύμμαχοί της στον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη απείλησαν το Ισραήλ με ένοπλα αντίποινα μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην ιρανική πρωτεύουσα, για την οποία κατηγόρησαν το Ισραήλ, και τον Φουάντ, τον στρατιωτικό ηγέτη της φιλοϊρανικής λιβανικής Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα κοντά στη Βηρυτό.