Skip to main content

Λάδι στη φωτιά με νέο χτύπημα κατά στελέχους της Χαμάς στον Λίβανο

REUTERS/Karamallah Daher

Νεκρός είναι ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς που ήταν επικεφαλής για τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό Παλαιστινίων εντός Λιβάνου

Στοχευμένη επίθεση με drone πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Σιδώνα του Λιβάνου. Το μη επανδρωμένο όχημα έπληξε αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος είναι νεκρός.

Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες και για δεύτερο νεκρό.

Το σαουδαραβικό πρακτορείο al-Arabiya, μεταδίδει ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο Σαμίρ αλ Χάτζ (Samer al-Hajj), ένας αξιωματούχος της Χαμάς που ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια στον παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Άιν ελ-Χιλβέ (Ain al-Hilweh) στον Λίβανο.

Λιβανικά μέσα επιβεβαιώνουν επίσης ότι στόχος της επιδρομής ήταν αλ-Χατζ.

Τις τελευταίες μέρες, εν αναμονή της επίθεσης της Χεζμπολάχ, το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του προς τον νότιο Λίβανο. Ετσι, λίγο νωρίτερα, το Al Jazeera είχε μταδώσει ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση με αεροπορικά χτυπήματα σε χωριά του Λιβάνου κοντά στα σύνορα (φωτογραφία).

Ποιος ήταν ο αλ-Χατζ

Ο αλ-Χατζ περιγράφεται ως ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς που διεύθυνε την ασφάλεια της οργάνωσης στο Άιν ελ-Χιλβέ, έναν μεγάλο προσφυγικό καταυλισμό έξω από τη Σιδώνα, διοικούμενο σε μεγάλο βαθμό από ένοπλες παλαιστινιακές ομάδες.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει ότι ο αλ Χατζ σκοτώθηκε όταν δύο πύραυλοι εκτοξευθέντες από drone έπληξαν το SUV στο οποίο επέβαινε.

Εντείνονται οι διπλωματικές κινήσεις

Σε διπλωματικό επίπεδο, νωρίτερα μεταδιδόταν ότι το Ισραήλ συμφώνησε να στείλει διαπραγματευτές σε νέο γύρο συνομιλιών με σκοπό την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων, ύστερα από συντονισμένη πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Τα τρία κράτη εξέδωσαν κοινή δήλωση την Πέμπτη πιέζοντας να διεξαχθούν οι συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 15 Αυγούστου στη Ντόχα ή στο Κάιρο. Η Χαμάς δεν είχε απαντήσει.

Η πίεση για νέες συνομιλίες θεωρείται μία νέα προσπάθεια των ΗΠΑ και των εταίρων τους να μην αποτρέψουν τις περιφερειακές εντάσεις να ξεφύγουν από τον έλεγχο, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.