Skip to main content

Ενισχύσεις στο Κουρσκ στέλνει η Ρωσία πασχίζοντας να ανακόψει την ουκρανική επίθεση

Δορυφορική εικόνα την περιοχής του Κουρσκ όπου διεξάγονται οι εχθροπραξίες

Μεγάλη κινητοποίηση του ρωσικού στρατού

Ενισχύσεις στην περιοχή του Κουρσκ, στέλνει η Ρωσία που αγωνίζεται να επιτύχει ανάσχεση της βαθιάς εισβολής που έχει πραγματοποιήσει η Ουκρανία στα εδάφη της σε μια επιχείρηση που συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα. Σχεδόν ταυτόχρονα, 10 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους και 35 τραυματίζονταν καθώς το ρωσικό πυροβολικό έπληττε σούπερ μάρκετ στην ουκρανική πόλη Κοστιαντίνιφκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης (επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της χώρας), στην περιοχή γύρω από την εμπόλεμη πόλη Σούτζα, οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει συστήματα εκτόξευσης πυραύλων Grad, μονάδες πυροβολικού και εν γένει βαρύ οπλοστάσιο.

Το Ria-Novosti δημοσίευσε επίσης πλάνα που φέρεται να εικονίζουν κονβόι από ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά να κατευθύνονται προς την περιοχή του Κουρσκ.

Μαζικές εκκενώσεις

Χιλιάδες άνθρωποι φαίνεται να έχουν εκκενωθεί από την ευρύτερη περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μετά από εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων.

Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από Ρώσους αξιωματούχους, δείχνουν προσωπικό του ρωσικού Υπουργείου Εκτάκτου Ανάγκης να βοηθούν κατοίκους κατά τη διαδικασία εκκένωσης.

Russian Emergencies Ministry/Handout via REUTERS

Οι ρωσικές αρχές έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

Συνολικά, πάνω από 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, ελικοπτέρων και άλλων μέσων συμμετέχουν στην επίθεση, ενώ χθες, στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι -αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ρητώς την επιχείρηση, ή να ξεκαθαρίσει ποιος ο σκοπός της- σχολίασε πως η Ρωσία έπρεπε να «αισθανθεί» τον πόλεμο.

Και μαζική επίθεση με drones

Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή εξαπολύθηκε «μαζική» επιδρομή με drones νύχτα στη ρωσική περιφέρεια Λίπετσκ, η οποία σημειωτέον δεν γειτονεύει με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, Ιγκόρ Αρταμόνοφ. «Προσοχή! Η Λίπετσκ έγινε στόχος μαζικής επίθεσης drones», ανέφερε ο κ. Αρταμόνοφ μέσω Telegram. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «ενεργειακή υποδομή υπέστη ζημιά» με αποτέλεσμα να υπάρξουν διακοπές της ηλεκτροδότησης, η οποία – όπως διευκρίνισε – αποκαταστάθηκε ήδη στα περισσότερα από τα νοικοκυριά που επλήγησαν.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η πόλη Λίπετσκ βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία. Ο περιφερειάρχης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της περιφέρειας, ενώ έδωσε εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι τεσσάρων χωριών στα περίχωρά της «για την ασφάλειά τους» – το μέτρο αφορά 416 νοικοκυριά. Ζήτησε επίσης από τους κατοίκους της πόλης Λίπετσκ να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι τη λήξη του συναγερμού.

Άλλη ουκρανική επιδρομή με drones αναφέρθηκε στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που γειτονεύει με την Ουκρανία.