Skip to main content

Νετανιάχου: «Λυπάται» χωρίς να ζητάει συγγνώμη για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

EPA/ABIR SULTAN / POOL

Συνέντευξη στο Time - «Αισθάνθηκα όπως ο Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

Αν και δηλώνει βαθύτατα λυπημένος που η Χαμάς μπόρεσε να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν φτάνει στο σημείο να αναγνωρίσει ευθέως τυχόν ευθύνη του ίδιου. Ο λόγος για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που έδωσε σε συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό Time.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ «συγγνώμη» για την αποτυχία της κυβέρνησής του και των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη σφαγή στην ιστορία του Ισραήλ, ρωτήθηκε συγκεκριμένα από το Time: «Θα το κάνετε τώρα; Θα ζητήσετε συγγνώμη;»

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά… Λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.

Όπως ο Ρούζβελτ και ο Μπους

Στην επισήμανση πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δικαίως επικρίθηκε ο ισραηλινός πρωθυπουργός για την αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου διερωτήθηκε τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις… Και όταν ο δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού απάνητησε «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σχολίασε: «Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

«Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά», συμπλήρωσε.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε επίσης ποια θα ήταν η θέση του εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία. Αντιμέτωπος επί μήνες με διαμαρτυρίες για τη στρατηγική που ακολουθεί στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και για την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, ο Νετανιάχου απάντησε πως θα εξαρτιόταν από το κατά πόσον θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΜΠΕ