Skip to main content

Μέση Ανατολή: «Η Χεζμπολάχ θα χτυπήσει το Ισραήλ πριν από το Ιράν»

REUTERS/Gil Eliyahu

Το Ιράν και η Χεζμπολάχ ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι ως προς το πώς ακριβώς θα κινηθούν

Η Χεζμπολάχ φέρεται να είναι έτοιμη να πλήξει το Ισραήλ, κινούμενη ανεξάρτητα από τα σχέδια του Ιράν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.

Μία από τις πηγές που είναι προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε στο αμερικανικό δίκτυο ότι η Χεζμπολάχ, με έδρα τον Λίβανο, κινείται ταχύτερα από το Ιράν στον σχεδιασμό της, επιχειρώντας να πλήξει το Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Το Ιράν, στο μεταξύ, φαίνεται ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει, ανέφεραν αξιωματούχοι στο CNN. Στέλεχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι το Ιράν είχε κάνει κάποιες, αλλά όχι όλες τις προετοιμασίες που θα περίμεναν να δουν οι ΗΠΑ πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ.

Κατά τις πηγές που επικαλείται το CNN, δεδομένης της εγγύτητας του Λιβάνου με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να δράσει χωρίς καμία προειδοποίηση.

Επί του παρόντος, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως αν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιχειρούν να συντονίσουν μια πιθανή επίθεση. Κατά τις πηγές του CNN, το Ιράν και η Χεζμπολάχ ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι ως προς το πώς ακριβώς θα κινηθούν.

Οι επικείμενες επιθέσεις θα αποτελούν απάντηση στο Ισραήλ, από αεροπορική επιδρομή του οποίου σκοτώθηκε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, την περασμένη εβδομάδα στον Λίβανο. Μία ημέρα αργότερα, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο πολιτικής ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε ισραηλινή επίθεση. Το Ισραήλ επισήμως δεν έχει διαψεύσει, ούτε και επιβεβαιώσει οποιαδήποτε εμπλοκή του στη δολοφονία του Χανίγια.

Στη σκιά των φόβων για γενικευμένη ανάφλεξη η Μέση Ανατολή: Ανταλλαγή απειλών και παράταση αγωνίας

Ανταλλαγή απειλών και παράταση αγωνίας

Οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή εξακολουθούν να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί. Το Ισραήλ προειδοποίησε χθες πως θα εξαλείψει τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, με τις ισραηλινές αρχές να τον κατηγορούν ότι ήταν ανάμεσα στους εγκεφάλους της άνευ προηγουμένου εφόδου τον Οκτώβριο στο νότιο Ισραήλ, το έναυσμα αυτού του πολέμου.

Ισραήλ: Θα βρούμε τον νέο ηγέτη της Χαμάς και θα τον εξοντώσουμε

Καθώς όλες οι μεσολαβητικές προσπάθειες έχουν αποτύχει μέχρι τώρα, ο πόλεμος απειλείται να εξαπλωθεί στη Μέση Ανατολή, ανάμεσα από τη μια στο Ιράν και τους συμμάχους του και από την άλλη το Ισραήλ και τους δικούς του συμμάχους, ιδίως τις ΗΠΑ.

Διπλωματικός μαραθώνιος για αποκλιμάκωση

Με τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου να εντείνεται, η διεθνής κοινότητα αναζητεί οδούς κατευνασμού και επανέναρξης των έμμεσων διαπραγματεύσεων του Ισραήλ και της Χαμάς προκειμένου να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Οι διπλωματικές επαφές έχουν πολλαπλασιαστεί, ιδίως ανάμεσα στις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ). «Θεωρούμε πως ποτέ δεν είχαμε φθάσει τόσο κοντά» στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, είπε χθες ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κέρμπι.

Ιράν: Ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο για 2 ημέρες