Skip to main content

Νηνεμία πριν από την καταιγίδα: Πληροφορίες για ιρανική επίθεση έως την Παρασκευή

REUTERS/Mohamed Azakir
Αναχώρηση από το διεθνές αεροδρόμιο Λιβάνου

«Είμαστε έτοιμοι, μείνετε ψύχραιμοι» λέει ο Νετανιάχου.

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή θέτει ως νέα, πιθανότερη ημερομηνία για την επαπειλούμενη επίθεση αντιποίνων του Ιράν, δημοσίευμα του σαουδαραβικού κρατικού δικτύου Αl Arabiya, επικαλούμενο αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, και ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τα πλήγματα κατά διοικητών της Χεζμπολάχ. 

Σημειώνεται ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, είχαν προειδοποιήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι το χτύπημα θα πραγματοποιείτο εντός 24 ωρών.

Αν και η ακριβής φύση της απάντησης παραμένει ασαφής, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι είναι επικείμενη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Al Arabiya, οι τελευταίες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ιρανική απάντηση ενδέχεται να καθυστερήσει μέχρι την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι το Ιράν ίσως αναμένει την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται σήμερα στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και στο περιθώριο της οποίας θα συζητηθεί «η αναμενόμενη ιρανική απάντηση».

Συντονισμένη δράση;

Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να πασχίζουν να καταλάβουν την μορφή της απάντησης του Ιράν και εάν αυτή θα συμπεριλαμβάνει συντονισμένη δράση με τη Χεζμπολάχ ή άλλες ομάδες πολιτοφυλακών στο Ιράκ ή την Υεμένη.

Ο Χασάν Νασράλα έχει ήδη επισημάνει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα απαντήσουν, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης μεγάλης κλίμακας σε πολλαπλά μέτωπα.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιήσει από τον Οκτώβριο, μαζί με πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλους τύπους πυραύλων και drones.

Νετανιάχου: Παραμείνετε ψύχραιμοι

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επισκέφθηκε βάση του στρατού, συναντώντας κληρωτούς από το Τεθωρακισμένο Σώμα και στο Σώμα Μηχανικών Μάχης του Ισραηλινού Στρατού, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Συνεχίζουμε προς τη νίκη. Γνωρίζω ότι οι Ισραηλινοί πολίτες είναι σε επιφυλακή, και σας ζητώ ένα πράγμα, μείνετε ήρεμοι και ψύχραιμοι. Είμαστε προετοιμασμένοι τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση, χτυπάμε τους εχθρούς μας και είμαστε επίσης αποφασισμένοι να αμυνθούμε», είπε στα στρατεύματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εξέφρασε επίσης την περηφάνια του για τους στρατιώτες, τόσο στους εφεδρικούς όσο και στον μόνιμο στρατό, αποκαλώντας τους «ραχοκοκαλιά του έθνους».

Εντολές εκκένωσης

Επιπλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις εξέδωσαν σήμερα νέες εντολές εκκένωσης σε περιοχές της βόρειας Γάζας που ήταν οι πρώτες οι οποίες είχαν χτυπηθεί, στην αρχή του πολέμου με τη Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος του στρατού Αβισάι Αντράε ανάρτησε τις εντολές εκκένωσης για πολλές συνοικίες της Μπέιτ Χανούν και της Μπέιτ Λαχίγια, δύο πόλεις που είναι πλέον κατεστραμμένες σε μεγάλο βαθμό. Είχαν προηγηθεί εκτοξεύσεις ρουκετών από την περιοχή αυτή εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης είχαν μπει στις πόλεις όταν ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η Χαμάς και τρομοκρατικές οργανώσεις εκτοξεύουν ρουκέτες από την περιοχή σας προς το Κράτος του Ισραήλ. Οι IDF (σ.σ. ο στρατός) θα δράσει αποφασιστικά και αμέσως εναντίον τους» ανέφερε ο Αντράε στο μήνυμα που στάλθηκε σε κινητά τηλέφωνα και σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προς τους Παλαιστίνιους κατοίκους. «Για τη δική σας ασφάλεια, απομακρυνθείτε αμέσως στα γνωστά καταφύγια στο κέντρο της Πόλης της Γάζας», πρόσθεσε.