Skip to main content

Βρετανία: Συναγερμός για 30 συγκεντρώσεις βίας, επί ποδός 6.000 αστυνομικοί

REUTERS/Hollie Adams

Επί 24ωρης βάσης θα λειτουργούν τα δικαστήρια προκειμένου να ασκούνται διώξεις κατά των ταραξιών

Περίπου 6.000 άνδρες των βρετανικών αστυνομικών δυνάμεων ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν ένα πιθανό, νέο κύμα βίας καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι σε όλη τη χώρα προγραμματίζονται περί τις 40 συγκεντρώσεις και αντισυγκεντρώσεις, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία τριών παιδιών.

Οι ακροδεξιές ομάδες απειλούν να στοχοποιήσουν κέντρα ασύλου και δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με μεταναστευτικά θέματα ενώ οι κινητοποιήσεις τους παρωθούν αντιφασίστες διαδηλωτές σε διοργάνωση αντιδιαδηλώσεων.

Δικαστήρια 24/7

Η δύναμη των 6.000 ανδρών θεωρείται κάτι σαν «μόνιμος στρατός» ειδικής αποστολής και συνεχούς παρουσίας στο δρόμο, ενώ και τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προγραμματιστεί να λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως για να επισπεύδουν πιθανές διώξεις όσων εμπλέκονται στις ταραχές.

«Κύριο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Ο ίδιος είπε ότι αναμένει «ουσιαστικές καταδίκες πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας» για τους ταραξίες» και εκτίμησε ότι «αυτό θα πρέπει να στείλει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα σε οποιονδήποτε εμπλέκεται, είτε άμεσα είτε διαδικτυακά».

Στοχοποίηση

Το τοξικό κλίμα επιτείνεται στο διαδίκτυο όπου κυκλοφορούν μηνύματα με ακραίο ρατσιστικό περιεχόμενο (στο Telegram και άλλες πλατφόρμες) τα οποία συνήθως προτρέπουν σε βία και στοχοποιούν συγκεκριμένα άτομα ή οργανώσεις αλλά και δομές για πρόσφυγες, ακτιβιστές και δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Και τη Δευτέρα, σε διάφορες πόλεις της Βρετανίας, ομάδες ταραχοποιών που αποτελούνταν από δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και έσπασαν παράθυρα ξενοδοχείων και δομών όπου φιλοξενούνται αιτούντες άσυλο ενώ επιτέθηκαν με πέτρες και σε τεμένη.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 400 άτομα, ενώ 100 εις βάρος των οποίων έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σύντομα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Οι ταραχές είναι οι χειρότερες στη Βρετανία από το 2011 έχοντας οδηγήσει πολλές χώρες να προειδοποιήσουν τους πολίτες τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα ταξίδια τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεκάδες φερόμενοι ως δράστες οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστών την Τρίτη, με ορισμένους να δηλώνουν ένοχοι.

Ο ύποπτος για τη διάπραξη της επίθεσης ταυτοποιήθηκε ως ο 17χρονος Axel Rudakubana, γεννημένος στην Ουαλία. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι γονείς του κατάγονται από τη Ρουάντα.

Και μέτωπο με Μασκ

Το κλίμα δυναμίτισε ακόμη περισσότερο ο δισεκατομμυριούχος Έλον παρομοιάζοντας τη Βρετανία με τη «Σοβιετική Ένωση», ενώ σε προηγούμενο σχόλιό του είχε πει ότι ένας βρετανικός «εμφύλιος πόλεμος είναι αναπόφευκτος».