Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν διπλωματικές προσπάθειες για να μετριάσουν τα πιθανά αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, γράφει η Washington Post, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να αποδώσουν.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν στην Washington Post ότι το Ιράν μπορεί ακόμη να επανεξετάσει τα σχέδιά του για σκληρή απάντηση στο Ισραήλ, αφού οι ΗΠΑ ανέπτυξαν δυνάμεις στην περιοχή και έστειλαν μηνύματα στο Ιράν προειδοποιώντας για σοβαρές συνέπειες για τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν.
«Το Ιράν κατανοεί ξεκάθαρα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται αταλάντευτα στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, των εταίρων μας και του λαού μας. Μεταφέραμε ένα σημαντικό ποσό στρατιωτικών μέσων στην περιοχή για να υπογραμμίσουμε αυτή την αρχή», είπε στην Post ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Σύμφωνα μάλιστα με την αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξοργίστηκε με τη δολοφονία του Χανίγιε. «Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν εξεπλάγησαν και εξοργίστηκαν όταν το Ισραήλ τους ενημέρωσε ότι είχε σκοτωθεί ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την Washington Post, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θεώρησε ότι η ενέργεια αυτή ήταν οπισθοδρόμηση στις πολύμηνες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.
Την ίδια ώρα πάντως, το Ισραήλ αντιδρά με οργή μετά την απόφαση της Χαμάς να επιλέξει τον Γιαχία Σινγουάρ ως νέο πολιτικό ηγέτη αλλά και κορυφαίο διαπραγματευτή της οργάνωσης. Ο Σινγουάρ είναι ο άνθρωπος που το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνο για τη διεξαγωγή των τρομοκρατικών επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου και τώρα είναι αυτός που θε ελέγχει τις στρατιωτικές και πολιτικές πτέρυγες της Χαμάς.
Ο Ισραέλ Κατς, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είπε ότι ο διορισμός του Σινγουάρ δίνει στο Ισραήλ ακόμη περισσότερους λόγους να τον δολοφονήσει και να συνεχίσει την επιχείρηση εξόντωσης της Χαμάς. Οπως γράφει το Al Jazeera, στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ δήλωσε στα αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης ότι το σχέδιο είναι να κάνει στον Σινγουάρ ό,τι έκανε και σε άλλους ηγέτες της Χαμάς.
«Ο διορισμός του Σινγουάρ στην ηγεσία της Χαμάς είναι πιθανό να ενθαρρύνει την ισραηλινή πολιτική εξόντωσης κορυφαίων ηγετών της Χαμάς, την οποία ακόμη και οι ΗΠΑ επέκριναν, λέγοντας ότι δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δυσκολεύει την επιστροφή των Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα», σημειώνει το Al Jazeera.
Εκλογή από τα 50 μέλη της Σούρα
Ο Γιαχία Σινγουάρ εξελέγη νέος ηγέτης της Χαμάς, από τα πενήντα μέλη του συμβουλίου της Σούρα, αναφέρει η ιστοσελίδα Times of Israel, διευκρινίζοντας ότι το συμβούλιο αποτελείται από τέσσερις ομάδες, μία για τη Γάζα, μία για τη Δυτική Όχθη, μία για τη διασπορά και μία για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στο Ισραήλ.
Ο 61χρονος Σινγουάρ, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται στις σήραγγες της Γάζας, κατηγορείται από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για τον ρόλο του στη σφαγή 1.200 Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, ακόμη και πριν από τις σφαγές, ο Σινγουάρ είχε ήδη «από πολλές απόψεις μεγαλύτερη επιρροή από τον Χανίγιε», που είχε την έδρα του στο Κατάρ. «Ενώ ο Χανίγιε υπηρετούσε ως διπλωματικός εκπρόσωπος της οργάνωσης στο εξωτερικό, ο Σινγουάρ ήλεγχε τι συνέβαινε στο έδαφος στη Γάζα και διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς », προσθέτουν οι Times of Israel.
«Ο Σινγουάρ ήταν ήδη στην καρδιά της εξουσίας. Από εδώ και πέρα, παίρνει όλες τις αποφάσεις, για την ειρήνη και τον πόλεμο» , επιβεβαιώνει το Al-Jazeera. Η εκλογή του στέλνει επίσης ένα μήνυμα στο Ισραήλ, δήλωσε ο Μαρουάν Μπισάρα, δημοσιογράφος του καναλιού του Κατάρ. «Νομίζω ότι η εστίαση στον Σινγουάρ είναι ένα σημάδι ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη Γάζα και ως εκ τούτου ότι εδώ βρίσκεται ο αρχηγός της».
Την εκλογή Σινγουάρ χαιρέτισε η Χεζμπολάχ με ανακοινώσή της αναφέροντας ότι «είναι παρών στο μέτωπο με τους στρατιώτες της αντίστασης και τα παιδιά του λαού του, κάτω από τα ερείπια, τον αποκλεισμό, τις δολοφονίες και την πείνα».
Μεγάλωσε σε καταυλισμό προσφύγων
Μεγαλωμένος σε καταυλισμό προσφύγων, ο Σινγουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστινίων που υποπτευόταν ότι συνεργάζονταν με το Ισραήλ, αναφέρει το Middle East Eye.
Το 2011, μετά από περισσότερα από 20 χρόνια κράτησης, ήταν μέρος της ανταλλαγής χιλίων Παλαιστινίων κρατουμένων και του στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίφ. Έμαθε εβραϊκά κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του και «επί μακρόν θεωρείται από τους Ισραηλινούς αξιωματούχους ως επιδέξιος στρατηγός με έντονη κατανόηση της ισραηλινής κοινωνίας», επισημαίνουν οι New York Times. Ήταν επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα το 2017 και επανεξελέγη το 2021.
Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Σινγουάρ υποβλήθηκε σε εγχείρηση εγκεφάλου όταν βρισκόταν στη φυλακή στο Ισραήλ και έχει τη φήμη ενός «βίαιου» ανθρώπου.
Η Jerusalem Post γράφει ότι ο Σινγουάρ «χαρακτηρίζεται από μια σκληρή προσέγγιση, που ευνοεί τη στρατιωτική αντίσταση έναντι των πολιτικών διαπραγματεύσεων» και έχει «μια ασυμβίβαστη θέση».
Η ισραηλινή εφημερίδα μιλά επίσης για την «περιφρόνηση» του Σινγουάρ για «πολιτικά πρόσωπα όπως ο προκάτοχός του, Χανίγιε», καθώς και για τους δεσμούς που ενίσχυσε με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν.
Μαζί του, η Χαμάς «επέλεξε την επιλογή του εξτρεμισμού κοντά στο Ιράν» , επισημαίνει η Washington Post.
Διαβάστε ακόμη: