Skip to main content

Ισραήλ: Ζητά «νομιμοποίηση» της αντίδρασής του -«όποια κι αν είναι»

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Την ώρα που ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Νασράλα στέλνει μήνυμα για «ισχυρά αντίποινα, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες»

Να «νομιμοποιήσει» τις όποιες ενέργειες  στις οποίες θα προχωρήσει, απαντώντας στις αναμενόμενες επιθέσεις από από Ιράν και Χεζμπολάχ, επιδιώκει το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Κανάλι 12, το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να έχει διανείμει στους πρεσβευτές του ανά τον κόσμο έγγραφο που προετοιμάζει το έδαφος για την ισραηλινή αντίδραση.

Το κείμενο συντάχθηκε μετά από αρκετές συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Κατζ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι και καθιστά σαφές ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει σε μια επίθεση του Ιράν ή της Χεζμπολάχ να μείνει αναπάντητη.

«Σας ζητείται να επικοινωνήσετε με τους ομολόγους σας προκειμένου να ενισχύσετε τη νομιμοποίηση των ισραηλινών ενεργειών που αναμένονται, όποιες κι αν είναι αυτές, σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχθεί επίθεση. Αυτό ισχύει για πιθανές ισραηλινές ενέργειες σε όλα τα μέτωπα», αναφέρει το ρεπορτάζ που επικαλείται το σχετικό έγγραφο.

«Το Ισραήλ προτιμά πάντα μια διπλωματική λύση, αλλά είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τους πολίτες του με κάθε κόστος και ενεργεί όπως θα ενεργούσε κάθε υπεύθυνο, δημοκρατικό και νομοταγές κράτος αν βρισκόταν στη θέση του Ισραήλ», προσθέτει το έγγραφο.

Απειλές Νασράλα: «Ισχυρά αντίποινα, όποιες κι αν είναι οι συνέπειες»

Εντωμεταξύ, με «ισχυρά και αποτελεσματικά αντίποινα, ανεξαρτήτως συνεπειών» κατά του Ισραήλ, απείλησε με τηλεοπτικό διάγγελμά του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ,  Σαγίντ Χασάν Νασράλα, με αφορμή τη συμπλήρωση μιας εβδομάδας από τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό την περασμένη εβδομάδα.

Ο Νασράλα, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να απαντήσει, μόνη της ή με τους συμμάχους της, αλλά δεν έδωσε κάποια ένδειξη για τη μορφή ή το χρονοδιάγραμμα της απάντησής της.

Παράλληλα, η ένοπλη οργάνωση ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σειρά επιθέσεων με  drones και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, προειδοποιώντας ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα στα πολυαναμενόμενα αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ του  Σουκρ.

«Η απάντηση στη δολοφονία του διοικητή Φουάντ Σουκρ δεν έχει έρθει ακόμα», δήλωσε στο Reuters πηγή της Χεζμπολάχ.

«Μάταιες οι διεθνείς προσπάθειες να μην προβούμε σε αντίποινα»

«Όλες οι διεθνείς προσπάθειες να πεισθεί η Χεζμπολάχ να μην προβεί σε αντίποινα είναι μάταιες», είπε, στο διάγγελμά του ο Νασράλα. «Όποιες κι αν είναι οι συνέπειες, η αντίσταση δεν θα αφήσει τις ισραηλινές επιθέσεις να περάσουν ατιμώρητες. Η απάντησή μας, Θεού θέλοντος, θα είναι ισχυρή, αποτελεσματική και με σοβαρο αντίκτυπο».

Επίθεση σε δύο κύματα: Τι «βλέπουν» οι ΗΠΑ για Ιράν – Ισραήλ – Επίδειξη δύναμης, έσπειρε τον τρόμο στην Βυρηττό

«Η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να αντιδράσει στη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ  με τον ίδιο τρόπο που αντέδρασε σε άλλα χτυπήματα εναντίον στελεχών της τους τελευταίους μήνες. Δεν επιδιώξαμε κλιμάκωση. Μέχρι τώρα, πολεμούσαμε για την υποστήριξη της Γάζας, αλλά έχοντας κατά νου το εθνικό συμφέρον του Λιβάνου. Τα εστιατόρια τους τελευταίους μήνες ήταν γεμάτα και το αεροδρόμιο λειτουργούσε πλήρως. Κάθε φορά που σκοτωνόταν ένας από τους διοικητές μας, η αντίδρασή μας ήταν έντονη αλλά πάντα μετρημένη. Αλλά μια δολοφονία κορυφαίου ηγέτη μας στη Ντάχια [το προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό] πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά» τόνισε ο Νασράλα.

Να σημειωθεί ότι  λίγο πριν αρχίσει η ομιλία του, σε μία επίδειξη δύναμης, Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν πάνω από τη Βηρυτό,  χαμηλές πτήσεις που έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές, δημιουργώντας εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους, και σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της λιβανέζικης πρωτεύουσας που έτρεξαν να βρουν χώρους να προφυλαχτούν.

Την ίδια στιγμή και το  λιβανέζικο έντυπο Al Akhbar που πρόσκειται στην Χεζμπολάχ, τιτλοφορεί την έντυπη έκδοσή του σήμερα με το μήνυμα: «Αργά ή γρήγορα, η τιμωρία θα έρθει. Μην ξεγελιέστε», πάνω σε μια εικόνα του Τελ Αβίβ.

naftemporiki.gr