Skip to main content

Επίθεση σε δύο κύματα: Τι «βλέπουν» οι ΗΠΑ για Ιράν – Ισραήλ – Επίδειξη δύναμης, έσπειρε τον τρόμο στην Βυρηττό

Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Το «παιχνίδι της αναμονής» αυξάνει την αγωνία

Με το «παιχνίδι της αναμονής» να είναι σε πλήρη εξέλιξη, και με Ισραήλ και Ιράν να βρίσκονται με το δάχτυλο στην σκανδάλη, ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης αντιποίνων από την Τεχεράνη και του φημολογούμενου προληπτικού χτυπήματος από το Τελ Αβίβ ή επίθεσης κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως έγινε γνωστό, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε χθες, ενημέρωσαν τον Τζο Μπάιντεν, ότι οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως θα υπάρξουν δύο κύματα επιθέσεων, από Χεζμπολάχ και Ιράν. Ωστόσο, το ποιος θα χτυπήσει πρώτος και τι θα περιλαμβάνουν οι επιθέσεις παραμένει ασαφές.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η απάντηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ βρίσκεται ακόμη «στη διαδικασία σχεδιασμού».

Κι ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ  Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους ομολόγους του της G7 την Κυριακή ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να επιτεθούν στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, η εκτίμηση αυτή αμφισβητείται.

Επίδειξη δύναμης

Εντωμεταξύ σε επίδειξη δύναμης, προχώρησε το Ισραήλ, καθώς πολεμικά αεροσκάφη, μέσα σε διάστημα 30 λεπτών, πραγματοποίησαν σήμερα χαμηλές πτήσεις που έσπασαν το φράγμα του ήχου τρεις φορές πάνω από τη Βηρυτό,  δημιουργώντας εκκωφαντικούς υπερηχητικούς κρότους, και σπέρνοντας πανικό στους κατοίκους της λιβανέζικης πρωτεύουσας που έτρεξαν να βρουν χώρους να προφυλαχτούν.

Οι υπερπτήσεις συνέβησαν λίγα λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, για το μνημόσυνο στον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ, που σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε ισραηλινό πλήγμα στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τα ισραηλινά μαχητικά ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Οι κρότοι ήταν οι πιο εκκωφαντικοί που έχουν ακουστεί στη Βηρυτό τα τελευταία χρόνια, τόνισαν ορισμένοι.

Πιέσεις

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν δηλώνουν ότι προετοιμάζονται για την απόκρουση των σχεδιαζόμενων επιθέσεων και ασκούν διπλωματικές πιέσεις για να ελαχιστοποιηθούν τα αντίποινά τους για τις δολοφονίες που φέρεται να πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Βηρυτό και  Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, πιέσεις ασκούνται και στο Ισραήλ. «Μην το τραβάτε» είναι το μήνυμα που στέλνει ο συνασπισμός δυτικών κρατών, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που θα στηρίξει το Ισραήλ, σύμφωνα με το Kan news.

Το Ιράν παράλληλα επιμένει ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση ων περιφερειακών εντάσεων Ωστόσο σημείωσε, ότι το Ισραήλ πρέπει να «τιμωρηθεί» για τη δολοφονία του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη – που αποδίδεται στο Ισραήλ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η αντίδρασή του θα μπορούσε να φέρει την ταραγμένη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι  δεν κατονομάζονται, το Ιράν μετακινεί τις τελευταίες ημέρες εκτοξευτές πυραύλων και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις.

Περιμένουν και άλλες επιθέσεις κατά Αμερικανικών στόχων

Να σημειωθεί, ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την εθνική ασφάλεια, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος και η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις ενημερώθηκαν για την χθεσινοβραδυνή επίθεση με ρουκέτες που πραγματοποίησαν φιλοϊρανικές ομάδες πολιτοφυλακής κατά της  αμερικανικής αεροπορικης βάσης Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ,  κατά την οποία τραυματίστηκαν σοβαρά  αρκετοί  στρατιώτες.

«Συζητήθηκαν τα μέτρα που λαμβάνουμε για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του λαού μας με τον τρόπο και τον τόπο που θα επιλέξουμε», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι το Πεντάγωνο αναμένει επιπλέον επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων τις επόμενες ημέρες, και τόνισε ότι καθώς η αξάνεται η ένταση στην περιοχή τόσο πιο ασυγκράτητες γίνονται οιπαραστρατιωτικές οργανώσεις.

Επίθεση με drones της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ

Εντωμεταξύ, επίθεση από μη ταυτοποιημένα αντικείμενα, πιθανότατα drones, δέχθηκαν περιοχές στο βόρειο Ισραήλ όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα από αυτά καταρρίφθηκε.

Το περιστατικό συνέβη στην πόλη Ναχαρίγια, στα βόρεια της χώρας.

Από την επίθεση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Times of Israel, υπάρχουν πέντε τραυματίες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

naftemporiki.gr