Skip to main content

Χαμάς: Ποιος είναι ο νέος προσωρινός ηγέτης μετά τον θάνατο του Χανίγια

Φωτ. αρχείου (EPA/ALI ALI/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Νταρουίς, ο οποίος ζει στο Κατάρ, θα ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές

O Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς θα είναι ο διάδοχος του Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya και όπως μεταδίδουν οι Times of Israel.

Ο Νταρουίς, ο οποίος ζει στο Κατάρ, θα ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, κατά τις ίδιες πηγές.

Ισμαήλ Χανίγια: Ποιος ήταν ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς που έπεσε νεκρός στο Ιράν – Η Γάζα, η άνετη ζωή στο Κατάρ και όλη η πορεία του

Μαζικές συλλήψεις πρακτόρων για τη δολοφονία Χανίγια

Υπενθυμίζεται ότι σε περισσότερες από 20 συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι αρχές του Ιράν, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σύμφωνα πηγές που επικαλούνται οι New York Times.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ανώτεροι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών, στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και εργαζόμενοι στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε ο αρχηγός της Χαμάς, ο οποίος είχε μεταβεί στο Ιράν για να παραβρεθεί στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, Μοσάντ, προσέλαβε προ μηνών Ιρανούς πράκτορες ασφαλείας για να τοποθετήσουν εκρηκτικά σε τρία ξεχωριστά δωμάτια του κτιρίου όπου διέμενε ο Χανίγια.

Το ρεπορτάζ της Telegraph φαίνεται να επιβεβαιώνει ανάλογες πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει οι New York Times, βάσει των οποίων ο αρχηγός της Χαμάς δεν σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή όπως ισχυρίζεται το Ιράν.

Κατά τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε από πύραυλο μικρής ακτίνας δράσης που έφερε κεφαλή περίπου επτά κιλών. Η εκδίκηση της Τεχεράνης για την επίθεση θα είναι «σφοδρή και θα γίνει με κατάλληλο τρόπο, σε κατάλληλο χρόνο και τόπο», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης που κατηγόρησαν το Ισραήλ -την «αδίστακτη και τρομοκρατική σιωνιστική κυβέρνηση»- για τον θάνατο του Χανίγια.

Από πλευράς Ισραήλ, δεν υπάρχει καμία παραδοχή ότι το ίδιο ευθύνεται για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς.

Ιράν: Μαζικές συλλήψεις πρακτόρων για τη δολοφονία Χανίγια – Αναζητούν συνεργάτες και εκτελεστές