Skip to main content

«Μην το πιέζετε»: Οι δυτικοί σύμμαχοι προειδοποιούν το Ισραήλ

REUTERS/Gil Eliyahu/File Photo ISRAEL OUT

Την ώρα που το Ιράν φέρεται να μετακινεί τις τελευταίες ημέρες εκτοξευτές πυραύλων και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις

«Μην το πιέζετε», προειδοποιούν το Ισραήλ, αξιωματούχοι του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που ετοιμάζεται να συνδράμει στην απόκρουση της αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης, σύμφωνα με το Kan news.

«Σκεφτείτε προσεκτικά πριν προχωρήσετε σε αντίποινα. Ο στόχος στο τέλος της ημέρας δεν είναι να οδηγηθούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο» ανέφεραν οι αξιωματούχοι που μίλησαν ανώνυμα, την ώρα που σενάρια τρόμου για επίθεση του Ισραήλ με στόχο και πυρηνικές εγκαταστάσεις, εαν το Ιράν χτυπήσει αμάχους,  βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Σήμερα, περιοχές στο βόρειο Ισραήλ δέχθηκαν επίθεση από μη ταυτοποιημένα αντικείμενα, πιθανότατα drones, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένα από αυτά καταρρίφθηκε.

Από την επίθεση, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Times of Israel, υπάρχουν πέντε τραυματίες, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Εντωμεταξύ, η Χαμάς όρισε τον Μοχάμαντ Ισμαήλ Νταρουίς, διάδοχο του Ισμαήλ Χανίγια στην ηγεσία πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, σύμφωνα με  το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya.

Ο Νταρουίς, ο οποίος ζει στο Κατάρ, θα ηγηθεί του πολιτικού γραφείου της Χαμάς μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές, κατά τις ίδιες πηγές.

«Δεν θέλουμε κλιμάκωση αλλά τιμωρία του Ισραήλ»

Πάντως το Ιράν επέμεινε τη Δευτέρα ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση ων περιφερειακών εντάσεων Ωστόσο σημείωσε, ότι το Ισραήλ πρέπει να «τιμωρηθεί» για τη δολοφονία του ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη – που αποδίδεται στο Ισραήλ, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η αντίδρασή του θα μπορούσε να φέρει την ταραγμένη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.

«Το Ιράν επιδιώκει την σταθερότητα στην περιοχή, αλλά αυτό θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη αποτροπή του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί, προσθέτοντας ότι η δράση της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι  δεν κατονομάζονται, το Ιράν μετακινεί τις τελευταίες ημέρες εκτοξευτές πυραύλων και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις.

Ελάχιστες πληροφορίες

Εντωμεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν ότι υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις λεπτομέρειες μιας ιρανικής επίθεσης , δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για την εθνική ασφάλεια τη Δευτέρα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι Μπάιντεν και Χάρις ενημερώθηκαν για τις στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ να στηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ σε περίπτωση που δεχθεί νέα επίθεση από το Ιράν.

Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων, ιδίως μέσω της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός-απελευθέρωσης ομήρων που βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

naftemporiki.gr