Skip to main content

Δημοσκόπηση: Ολική επαναφορά για την Κάμαλα Χάρις στη μάχη με τον Τραμπ

EPA/EDWARD M. PIO RODA

Σήμερα η ανακοίνωση του υποψηφίου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών

Ακόμη πιο «ενδιαφέρουσα» μπορεί να κάνει την ήδη σκληρή μάχη Χάρις – Τραμπ η σημερινή επιλογή αντιπροέδρου εκ μέρους της υποψήφιας των Δημοκρατικών.

Δημοσκόπηση του CBS που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, δείχνει ότι η Κάμαλα Χάρις διατηρεί, σε εθνικό επίπεδο, προβάδισμα μίας μονάδας έναντι του Τραμπ,  κάτι που ανατρέπει, τουλάχιστον δημοσκοπικά, την υστέρηση 5 μονάδων που κατέγραφε ο Τζο Μπάιντεν.

Η Χάρις προηγείται καθαρά μεταξύ των γυναικών – ψηφοφόρων: ένα πλεονέκτημα που χρειάζονταν οι Δημοκρατικοί. Οι γυναίκες ψηφοφόροι πιστεύουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ότι η Χάρις θα ήταν πολύ πιο επωφελής για τα συμφέροντά τους εάν εκλεγόταν. Πολύ λιγότερες γυναίκες λένε το ίδιο για τον Τραμπ.

Η απόσυρση Μπάιντεν έχει δημιουργήσει ένα σχετικό κύμα ενθουσιασμού στις τάξεις των Δημοκρατικών. Για την ακρίβεια, τους δίδει ένα παραπάνω κίνητρο για να ψηφίσουν, δείχνει η δημοσκόπηση.

Ψυχική και διανοητική καταλληλότητα

Η Χάρις επίσης ανακτά το πλεονέκτημα της ψυχικής και διανοητικής καταλληλότητας έναντι του Τραμπ, πεδίο στο οποίο  η υποψηφιότητα Μπάιντεν υστερούσε σημαντικά.

Οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ψηφοφόροι του Τραμπ πιστεύουν ότι ο Χάρις θα βοηθήσει τα συμφέροντα των μαύρων περισσότερο παρά των λευκών. Αντιθέτως οι ψηφοφόροι της Χάρις πιστεύουν ότι η υποψηφιότητά της θα είναι εξίσου επωφελής για όλους, ασχέτως φύλου και/ή φυλής.

Ωθηση στην Χάρις δίνει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι λένε τώρα ότι η χώρα είναι έτοιμη να εκλέξει μια μαύρη γυναίκα ως πρόεδρο.

Τα φαβορί

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν  ότι τα πιθανότερα ονόματα των υποψηφίων αντιπροέδρων έχουν περιοριοστεί σε δύο:

Ο πρώτος είναι ο Τζος Σαπίρο (Josh Shapiro), κυβερνήτης της Πενσυλβάνια: Ο Σαπίρο έχει υψηλά ποσοστά αποδοχής ήδη από τη στιγμή της εκλογής του το 2022 και θα μπορούσε να βοηθήσει τη Χάρις να κερδίσει την Πενσυλβάνια -μία από τις «απαραίτητες» Πολιτείες στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

Εφόσον επιλεγεί και τον Νοέμβριο εκλεγεί, ο Σαπίρο θα είναι ο πρώτος Εβραίος αντιπρόεδρος.

Συγκρατήστε επίσης το όνομα του Τιμ Γουόλζ (Tim Walz), κυβερνήτη της Μινεσότα: με 12ετή θητεία στο Κογκρέσο, πριν γίνει κυβερνήτης της Μινεσότα, έχει κερδίσει έρδισε την εθνική προσοχή για την εν γένει στρατηγική του, ενώ είναι αρκετά επιθετικός  απέναντι στους Ντόναλντ Τραμπ και JD Vance χαρακτηρίζοντας τους περίπου «αλλόκοτους».

Ο 60χρονος Γουόλζ ήταν μπροστά στις διαδηλώσεις του 2020 στη Μινεσότα, για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Αλλά υπάρχουν και άλλα ονόματα: ο γερουσιαστής της Αριζόνα, Μαρκ Κέλλι (Mark Kelly) και ο κυβερνήτης του Κεντάκι Αντι Μπεσίρ (Andy Beshear).