Skip to main content

Το Wikipedia «αναγνωρίζει» τη «γενοκτονία» στη Γάζα

(REUTERS/Hatem Khaled)

Εν μέσω πολέμου, συντάκτες της Wikipedia συμπεραίνουν ότι το Ισραήλ είναι ένοχο για γενοκτονία

Μετά από έντονη συζήτηση, οι συντάκτες της Wikipedia μετονομάζουν την ενότητα «Ισχυρισμοί για γενοκτονία κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2023» σε «γενοκτονία της Γάζας».

Η αλλαγή αυτή προέκυψε μετά από ψηφοφορία μετά από μήνες συζητήσεων και οι συντάκτες θεωρούν πλέον ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο γεγονός.

Σύμφωνα με το ynet, οι υποστηρικτές του νέου τίτλου υποστηρίζουν ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στον ακαδημαϊκό χώρο επί του θέματος, επικαλούμενοι ακαδημαϊκά άρθρα ιστορικών του Ολοκαυτώματος, μελετητών της γενοκτονίας, καθηγητών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νομικών και πολιτικών εμπειρογνωμόνων.

Επιπρόσθετα, πολλοί Αμερικανοί μελετητές της Μέσης Ανατολής πιστεύουν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα αποσκοπούν στο να την καταστήσουν ακατοίκητη για τους Παλαιστίνιους, με το 75% να λέει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα συνιστούν «μεγάλα εγκλήματα πολέμου που μοιάζουν με γενοκτονία ή γενοκτονία».

Το εκτενές λήμμα χωρίζεται σε επιμέρους θεματικές ενότητες που αναλύουν το ζήτημα από διάφορες οπτικές γωνίες – τον ακαδημαϊκό, νομικό και πολιτισμικό λόγο για τη γενοκτονία, τους νομικούς και ανθρωπολογικούς ορισμούς, τις δηλώσεις πολιτικών στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, τη νομική διαδικασία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και τις ενέργειες του Ισραήλ τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Οι συντάκτες επικαλέστηκαν επίσης μια έρευνα του Ινστιτούτου Brookings που δείχνει ότι το ένα τρίτο των ερευνητών της Μέσης Ανατολής θεωρεί τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονία» και το 41% τις θεωρεί ως «σοβαρά εγκλήματα πολέμου που μοιάζουν με γενοκτονία».

Από την άλλη πλευρά, οι συντάκτες που αντιτίθενται στον τίτλο υποστήριξαν ότι η «γενοκτονία στη Γάζα» παραβιάζει την πολιτική της Wikipedia, για ουδέτερους τίτλους και αντανακλά προκατάληψη κατά του Ισραήλ.