Skip to main content

Ο Λίβανος προσπαθεί να αποτρέψει μια «σκληρή» απάντηση της Χεζμπολάχ, λέει ο ΥΠΕΞ

REUTERS/Gil Eliyahu/File Photo ISRAEL OUT

Το Ιράν κοιτάζει προς... Ρωσία

Η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθεί να αποτρέψει μια απάντηση της Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ που θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς και το ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Προληπτικό χτύπημα

Την ίδια στιγμή το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να πλήξει το Ιράν  με προληπτικό χτύπημα.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρχουν «αδιάσειστες» αποδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει επίθεση προτού πραγματοποιήσει το προληπτικό χτύπημα.

Εντωμεταξύ το Τελ Αβίβ, βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Σενάρια τρόμου για επίθεση – αστραπή του Ισραήλ με στόχο και πυρηνικές εγκαταστάσεις ενώ το Ιράν ενεργοποιεί πανισλαμική «ομπρέλα»

Στο «παιχνίδι» η Ρωσία

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως το Ιράν κοιτάζει προς… Ρωσία.

Η Τεχεράνη φέρεται να ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία κατά την επίσκεψη Σόιγκου στην Τεχεράνη, εν μέσω φόβων για περιφερειακό πόλεμο, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού είχε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία στην Τεχεράνη εν μέσω αυξανόμενων φόβων για έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας στη Μέση Ανατολή, μετέδωσαν τη Δευτέρα τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν ζήτησε προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα από τη Ρωσία