Skip to main content

Ο «σαμάνος» της εισβολής στο Καπιτώλιο παίρνει πίσω το γούνινο καπέλο και το δόρυ του

Ο 36χρονος είναι οπαδός διαφόρων θεωριών συνωμοσίας της άκρας δεξιάς

Ήταν μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της επίθεσης στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ την 6η Ιανουαρίου 2021, όπου εισέβαλε με βαμμένο πρόσωπο, γούνινο καπέλο με κέρατα βίσωνα και δόρυ στα χέρια.

Ο 36χρονος Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, που έγινε γνωστός και ως «σαμάνος», πρόκειται να ανακτήσει το γούνινο καπέλο και το δόρυ του, τα οποία είχαν κατασχεθεί και παρέμεναν ως τώρα στην κατοχή των αρχών, βάσει απόφασης αμερικανού δικαστή που δημοσιοποιήθηκε χθες, Δευτέρα.

Ο 36χρονος είναι οπαδός διαφόρων θεωριών συνωμοσίας της άκρας δεξιάς που διασπείρει το QAnon και πήρε μέρος στην εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο, με σκοπό να εμποδιστεί η τυπική επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Γνωστός επίσης ως Τζέικ Άντζελι, μπήκε στη Γερουσία, κάθισε στην καρέκλα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και άφησε σημείωμα που ανέγραφε «δεν είναι παρά ζήτημα χρόνου, η δικαιοσύνη έρχεται».

Άλλοι οπαδοί του Τραμπ είχαν στήσει κρεμάλες έξω από το Κογκρέσο, προορισμένες ειδικά για τον «προδότη» κατ’ αυτούς Μάικ Πενς.

Ποινή 3,5 χρόνων φυλάκισης

Ο Τσάνσλεϊ, με καταγωγή από το Φοίνιξ (Αριζόνα), συνελήφθη μερικές ημέρες αργότερα και καταδικάστηκε το 2021 για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας.

Του επιβλήθηκε ποινή 41 μηνών φυλάκισης. Αφέθηκε ελεύθερος την άνοιξη του 2023, ωστόσο τα προσωπικά του αντικείμενα που είχαν κατασχεθεί όταν συνελήφθη παρέμειναν στην κατοχή των αρχών.

Συνολικά, ποινικές διώξεις για διάφορα αδικήματα ασκήθηκαν σε περίπου 1.100 ανθρώπους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP