Skip to main content

Έλον Μασκ: Καταθέτει νέα αγωγή κατά της OpenAI και του Σαμ Άλτμαν

LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Οι ισχυρισμοί της νέας αγωγής είναι παρόμοιοι με μια άλλη αγωγή που κατέθεσε ο Μασκ κατά της OpenAI και του Άλτμαν στην Καλιφόρνια φέτος, την οποία τελικά απέσυρε

Ο Έλον Μασκ επανέφερε τη μήνυση κατά του Σαμ Άλτμαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι χειραγωγήθηκε για να συνιδρύσει την OpenAI, σύμφωνα με δικαστική κατάθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η ουσία των ισχυρισμών του Μασκ επικεντρώνεται στην άποψή του ότι τον «δελέασαν και τον εξαπάτησαν» ο Άλτμαν και σημερινός πρόεδρος της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν, ώστε να συνιδρύσει την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με το σκεπτικό ότι πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Αφού ο Μασκ εντάχθηκε και επένδυσε εκατομμύρια δολάρια, η αγωγή υποστηρίζει ότι «προδόθηκε από τον Άλτμαν και τους συνεργούς του», καθώς αυτοί, μαζί με τη Microsoft, «δημιούργησαν ένα αδιαφανές δίκτυο κερδοσκοπικών θυγατρικών της OpenAI, που επιδίδονταν σε αχαλίνωτες αυτοεπιχειρήσεις».

«Η δολιότητα και η εξαπάτηση είναι σαιξπηρικών διαστάσεων», υποστηρίζει η αγωγή.

Οι ισχυρισμοί του Μασκ

Οι ισχυρισμοί της νέας αγωγής είναι παρόμοιοι με μια άλλη αγωγή που κατέθεσε ο Μασκ κατά της OpenAI και του Άλτμαν στην Καλιφόρνια φέτος, την οποία το αφεντικό της Tesla και της SpaceX τελικά απέσυρε.

Ο Μασκ έχει εκφράσει πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια τον φόβο του για την τεχνητή νοημοσύνη και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για την ανθρωπότητα.

Ο Μασκ δηλώνει στην τελευταία αγωγή, που κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας, ότι «χειραγωγήθηκε» ώστε να συνιδρύσει την OpenAI από τους Άλτμαν και Μπροκμαν, οι οποίοι φέρεται να υποσχέθηκαν ότι «θα χαράξει μια ασφαλέστερη, πιο ανοιχτή πορεία από τους τεχνολογικούς γίγαντες που έχουν ως γνώμονα το κέρδος».

«Ο Άλτμαν διαβεβαίωσε τον Μασκ ότι η μη κερδοσκοπική δομή εγγυάται την ουδετερότητα και την εστίαση στην ασφάλεια και το άνοιγμα προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι της αξίας των μετόχων. Αλλά, όπως αποδεικνύεται, όλα αυτά ήταν μια φιλανθρωπία με ζεστό αέρα – το αγκίστρι για τη μεγάλη απάτη του Άλτμαν», υποστηρίζει η μήνυση.

Η αγωγή ισχυρίζεται επίσης ότι η Microsoft εμπλέκεται στην κατάσταση.

Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην OpenAI και έχει ρίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία.

Πηγή: CNBC