Skip to main content

Τούρκος ΥΠΑΜ για Κυπριακό: Η στάση προς μια λύση δύο κρατών, θα συνεχιστεί

EPA/OLIVIER MATTHYS

«Έχουμε την απαραίτητη δύναμη και ισχύ για να προστατεύσουμε την επιβίωση του έθνους μας»

Αναφορά στο Κυπριακό έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας σε σύσκεψη παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, του Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων, του Διοικητή των αεροπορικών δυνάμεων και διοικητών μονάδων στην Τουρκία.

Ειδικότερα, αναφερθείς στο Κυπριακό ανέφερε ότι «Συνεχίζουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα λάβει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή. Η στάση μας προς μια λύση δύο κρατών στο νησί και η υποστήριξη που παρέχουμε στους συμπατριώτες μας θα συνεχίσουν να αυξάνονται από εδώ και στο εξής».

«Έχουμε την απαραίτητη δύναμη και ισχύ για να προστατεύσουμε την επιβίωση της χώρας μας και του αγαπημένου μας έθνους από εκείνους που έχουν επεκτατικές φιλοδοξίες στην περιοχή μας και που βλέπουν αυτή τη γεωγραφία ως πεδίο για την υλοποίηση των βρώμικων σχεδίων τους», υπογράμμισε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Υπενθυμίζοντας ότι κρίσιμες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, ο Γκιουλέρ δήλωσε πως «Στον σημερινό κόσμο, όπου το περιβάλλον ασφαλείας γίνεται καθημερινά πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο, οι δραστηριότητές μας για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας και για την προστασία των εθνικών μας δικαιωμάτων και συμφερόντων συνεχίζονται με την ίδια αποφασιστικότητα. Εκτός από τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, παρακολουθούμε στενά τις εντάσεις και τις ασύμμετρες επιθέσεις, ιδίως στη γειτονική μας γεωγραφία, όπου κάθε μέρα αναδύεται μια νέα. Η Τουρκία, η οποία αποτελεί νησίδα σταθερότητας σε μια γεωγραφία που έχει μετατραπεί σε τέτοια πύρινη σφαίρα, συνεχίζει την πολιτική της που δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ηρεμία απέναντι στην αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και τις πρωτοβουλίες της προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεσματικά».

Τονίζοντας ότι είναι πάντα έτοιμοι να προστατεύσουν το μέλλον και την ασφάλεια της Τουρκίας, ο Γκιουλέρ πρόσθεσε ότι «Παράλληλα με όλες αυτές τις δραστηριότητες, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων με φιλικές και συμμαχικές χώρες ως αντανάκλαση της στρατηγικής και πολυδιάστατης πολιτικής μας. Οι επιτυχίες που έχουμε επιτύχει στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση και σε άλλες επιχειρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές έχουν αυξήσει την εμπιστοσύνη των χωρών της περιοχής προς εμάς και έτσι οδήγησαν στην ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών σε θέματα ασφάλειας, ιδίως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η αμερόληπτη και με αρχές προσέγγιση των προβλημάτων, η συμβολή μας στην ειρήνη στον κόσμο και στην περιοχή μας, η υποστήριξη που παρέχουμε σε φιλικές και αδελφικές χώρες και οι πολυδιάστατες σχέσεις που έχουμε αναπτύξει στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας έχουν καταστήσει την Τουρκία περιζήτητη και αξιόπιστη χώρα σε μια ευρεία γεωγραφία από τα Βαλκάνια μέχρι τον Καύκασο, από την Αφρική μέχρι την Ασία».

Για το Κυπριακό

«Από την άλλη πλευρά, γιορτάσαμε με μεγάλη υπερηφάνεια και ενθουσιασμό την 50ή επέτειο της Ευτυχισμένης Ειρηνευτικής Επιχείρησης, στην οποία σταματήσαμε το χέρι που απλώνει το χέρι στους Τουρκοκύπριους, καθώς και την Ημέρα της Κοινωνικής Αντίστασης και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

«Συνεχίζουμε τις εντατικές μας προσπάθειες για να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα λάβει τη θέση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή. Η στάση μας προς μια λύση δύο κρατών στο νησί και η υποστήριξη που παρέχουμε στους συμπατριώτες μας θα συνεχίσουν να αυξάνονται από εδώ και στο εξής».