Skip to main content

Μπανγκλαντές: Τι είναι οι ποσοστώσεις που έκαναν την πρωθυπουργό να δραπετεύσει με ελικόπτερο

REUTERS/Toby Melville

Η χώρα εφαρμόζει επισήμως πολιτική ενθάρρυνσης των πολιτών να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, αλλά όσοι μένουν πίσω αναζητούν οικονομική σταθερότητα

Εν μέσω χάους και αιματηρής καταστολής διαδηλώσεων με πάνω από 100 νεκρούς μόνο το Σαββατοκύριακο, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές επί μία 15ετία, Σέιχ Χασίνα, παραιτήθηκε και εγκατέλειψε άρον άρον τη χώρα με ελικόπτερο, μαζί με την αδερφή της, με προορισμό την Ινδία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ. Ακολούθησε εισβολή και λεηλασία της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Με την χώρα να φλέγεται ο επικεφαλής του στρατού δήλωσε ότι θα βοηθήσει στο σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης.

Το Μπανγκλαντές βρίσκεται σε αναβρασμό από τα τέλη Ιουνίου, όταν οι ηγέτες των φοιτητών βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να τερματιστεί το σύστημα των ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ανακάλεσε τις περισσότερες από τις ποσοστώσεις, δεν κατάφερε να καταστείλει τις ταραχές, καθώς οι διαδηλωτές επικεντρώθηκαν στο γενικότερο πρόβλημα της ανεργίας των νέων.

Εξάλλου, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ των διαδηλώσεων, οι κινητοποιήσεις εντάθηκαν.

Η Χασίνα δήλωσε ότι οι διαδηλωτές ήταν αναρχικοί και τρομοκράτες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Ενώ η κυβέρνησή της πέτυχε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο, πολλοί Μπανγκλαντεσιανοί αισθάνονται ότι  αποκλείστηκαν, από τα οφέλη.

Το Μπανγκλαντές εφαρμόζει επισήμως πολιτική ενθάρρυνσης των πολιτών να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά, με την οικονομία  να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που έρχονται απ΄εξω

Γιατί οι διαδηλωτές ήθελαν να τερματίσουν το σύστημα ποσόστωσης θέσεων εργασίας;

Η κυβέρνηση δέσμευσε το 30% των θέσεων εργασίας στη δημόσια διοίκηση του Μπαγκλαντές, υπέρ των μελών των οικογενειών των βετεράνων  που πολέμησαν για την ανεξαρτησία από το Πακιστάν το 1971.

Οι ηγέτες των διαδηλωτών ανεφεραν ότι οι ποσοστώσεις έχουν αποκλείσει νέους αιτούντες εργασία και έχουν χρησιμοποιηθεί για να ανταμείψουν τους υποστηρικτές της Χασίνα, το κόμμα της οποίας ηγήθηκε του κινήματος για την απόσχιση από το Πακιστάν.

Η μάχη για τις θέσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες θεωρούνται πιο σταθερές και καλύτερα αμειβόμενες από την εργασία στον ιδιωτικό τομέα είναι σκληρή. Περισσότεροι από 400.000 υποψήφιοι διεκδικούν κάθε χρόνο περίπου 3.000 θέσεις εργασίας.

Μπανγκλαντές: Χάος και λεηλασίες τη στιγμή της εισβολής στην πρωθυπουργική κατοικία (βίντεο)

Τι σημαίνει η πολιτική αστάθεια για την οικονομία του Μπαγκλαντές;

Οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι διακοπές λειτουργίας του διαδικτύου είναι πιθανό να έχουν επιφέρει πλήγμα στην οικονομία του Μπαγκλαντές ύψους 455 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως εκτιμά το Bloomberg.

Μπανγκλαντές: Εισβολή διαδηλωτών στην πρωθυπουργική κατοικία – Παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα η πρωθυπουργός

Η χώρα βρισκόταν ήδη σε επισφαλή θέση, με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να μειώνονται. Η χώρα απευθύνθηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2022 για βοήθεια και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για δάνειο ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πολλοί κάτοικοι του Μπανγκλαντές υποφέρουν από κρίση κόστους ζωής και η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που διατηρείται στο 9% από τον περασμένο Μάρτιο.

naftemporiki.gr