Skip to main content

Ηλεκτρομαγνητική «Χιροσίμα» – «Δεν θα επιβιώσουν ούτε οι “κατσαρίδες”»

Όσα λέει εμπειρογνώμονας για το πιθανολογούμενο νέο όπλο EMP της Χεζμπολάχ - Τι ακριβώς είναι και το μειονέκτημά του

Δεν είναι φονικά, αλλά μια επίθεσή τους, θα έπληττε ανεπανόρθωτα την ηλεκτρονική υποδομή μιας χώρας, γυρνώντας την πολλά χρόνια πίσω.

Πρόκειται για όπλα που κανείς δεν έχει δει, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν με βαρύ αντίκτυπο στην γεωπολιτική και στρατιωτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, όπως επισημαίνει στην Jerusalem Post, ο Rotem Mey-Tal, διευθύνων σύμβουλος της Asgard Systems,εταιρείας που αναπτύσσει στρατιωτική τεχνολογία.

Σύμφωνα με την  εφημερίδα Al-Jarida του Κουβέιτ το Ιράν έχει προμηθεύσει τη Χεζμπολάχ και άλλες ιρανικές ομάδες με ηλεκτρομαγνητικά όπλα – βόμβες τα οποία μπορούν να απενεργοποιήσουν  ηλεκτρικά δίκτυα, ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστές, συστήματα επικοινωνίας και ραντάρ, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στη διεξαγωγή πολεμικών συγκρούσεων και τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τι ακριβώς είναι

«Φανταστείτε έναν κεραυνό να χτυπάει το κτίριο στο οποίο μένετε, όχι ένα αλεξικέραυνο ή μια κεραία, αλλά ολόκληρο το κτίριο, προκαλώντας τη διακοπή λειτουργίας όλων των ηλεκτρικών πινάκων, των θερμοσιφώνων, των συστημάτων ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, των οικιακών συσκευών, των υπολογιστών, των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, ακόμη και των ιατρικών συσκευών που σώζουν ζωές, λέει ο Rotem Mey-Tal.  Μοιάζει με   διακοπή ρεύματος, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, καταστρέφονται όλα τα συστήματα, όπως ακριβώς θα συνέβαινε σε ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα».

Μέση Ανατολή: Αναμένοντας τα ιρανικά αντίποινα – ΝΟΤΑΜ εξέδωσε η Τεχεράνη – Τι εκτιμούν οι ΗΠΑ

Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με τον Mey-Tal, η επίθεση θα μπορούσε να γίνει με την βοήθεια UAV, που πετάει χαμηλά. Μόνο που αντί για κεφαλή με πυρίτιδα, το UAV μπορεί να οπλιστεί με μηχανισμό ενεργοποίησης ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP), κατά την επαφή του με τον στόχο»

«Κατά την προσωπική μου άποψη, όχι μόνο πρόκειται για νέα προσθήκη στον κατάλογο των πιθανών στρατιωτικών απειλών, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως απειλή μη συμβατικού όπλου, καθώς οι ηλεκτρονικοί επεξεργαστές διαχειρίζονται και λειτουργούν όλα τα ζωτικά συστήματα στο κράτος του Ισραήλ – υποδομές, ιατρικά συστήματα, ασφάλεια και στρατιωτικές εφαρμογές.

«Σκεφτείτε την αντιστοιχία με την δεκαετία του 1960, η οποία προβλέπει ότι σε μια πυρηνική έκρηξη θα επιβιώσουν μόνο οι κατσαρίδες. Με τον ίδιο τρόπο, σε μια ηλεκτρομαγνητική επίθεση, οι “κατσαρίδες” (παρατσούκλι για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στα ηλεκτρικά κυκλώματα) δεν θα επιβιώσουν. Αυτό θα επηρεάσει την καθημερινή ζωή όλων μας, αλλά και την στρατιωτική μας ετοιμότητα. Και όπως σε ένα παιχνίδι πόκερ, όταν κάποιος αυξάνει το ποντάρισμα, όλοι σταματούν τα πάντα και τον κοιτάζουν στα μάτια για να καταλάβουν την επόμενη κίνησή του ή αν μπλοφάρει. Νομίζω ότι πρέπει να τους κοιτάξουμε στα μάτια».

Πάντως σύμφωνα με άλλους ειδικούς, το βασικό μειονέκτημα ενός ηλεκτρομαγνητικού όπλου, είναι πως καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας κατά τη βολή.

Να σημειωθεί ότι τα όπλα Ηλεκτρομαγνητικού Παλμού δεν πρέπει να συγχέονται με τα Ραδιο-Ηλεκτρονικά Οπλικά Συστήματα, που απλώς  μπλοκάρουν την επικοινωνία των ηλεκτρονικών συστημάτων και δεν προκαλούν ολική καταστροφή των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Επιμέλεια: Κατερίνα Άτση