Skip to main content

Μέση Ανατολή: Αναμένοντας τα ιρανικά αντίποινα – ΝΟΤΑΜ εξέδωσε η Τεχεράνη – Τι εκτιμούν οι ΗΠΑ

(Ohad Zwigenberg/REUTERS)

Το Ιράν εξέδωσε NOTAM, καλώντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους - Ιρανικό χτύπημα εντός 24-48 ωρών βλέπουν οι ΗΠΑ

Με τα ιρανικά αντίποινα προς το Ισραήλ να βρίσκονται προ των πυλών και την ανησυχία για μία γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή να είναι διάχυτη μετά τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ και της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, η διεθνής κοινότητα επιδίδεται σε μία ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κρέμεται από μία κλωστή, το Ιράν εξέδωσε νωρίτερα σήμερα NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, καλώντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Ιρανικό χτύπημα εντός 48 ωρών βλέπουν οι ΗΠΑ

Όπως ανέφερε το Axios, επικαλούμενο πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν πως το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί στο Ισραήλ εντός των επόμενων 24-48 ωρών

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Μπλίνκεν συνομίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της ιρανικής επίθεσης, προσθέτει το Axios, εκτιμώντας πάντως πως θα μπορούσε να ξεκινήσει από σήμερα Δευτέρα.

Ιράν: Μονόδρομος η τιμωρία του Ισραήλ

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περιφερειακές εντάσεις, όμως πιστεύει πως χρειάζεται να τιμωρήσει το Ισραήλ ώστε να εμποδίσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση.

«Το Ιράν επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη.

Ο Καναανί κάλεσε τις ΗΠΑ να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο».

Το Ιράν, η Χαμάς και η Χεζμπολάχ κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία την περασμένη Τετάρτη του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε οίκημα όπου διανυκτέρευε στην Τεχεράνη. Μερικές ώρες νωρίτερα, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, το Ισραήλ αναλάμβανε την ευθύνη για βομβαρδισμό που σκότωσε τον ηγέτη του στρατιωτικού βραχίονα του λιβανικού κινήματος, τον Φουάντ Σουκρ, σε προάστιο της Βηρυτού.

Οι αρχές του Ισραήλ δεν έχουν σχολιάσει δημόσια την επίθεση εναντίον του Ισμαήλ Χανίγια. Όμως ορκίστηκαν να αφανίσουν τη Χαμάς έπειτα από την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού της βραχίονα στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, το έναυσμα του καταστροφικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ απείλησε το Ισραήλ πως το περιμένει «σκληρή τιμωρία» και ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα ότι θα δοθεί «ανοικτή μάχη σε όλα τα μέτωπα». Η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένης ορκίστηκαν επίσης πως θα υπάρξει ανταπόδοση.

Στο Ιράν ο Ρώσος Σύμβουλος Ασφαλείας, Σεργκέι Σόιγκου – Συνάντηση με τον Ιρανό πρόεδρο

Σενάρια για προληπτικό πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε χθες ότι ο στρατός είναι έτοιμος «να αντιδράσει άμεσα» ή να «επιτεθεί».

Υπό το παραπάνω κλίμα, το δίκτυο Ynet, επικαλούμενο εισηγήσεις των αξιωματούχων ασφαλείας κατά τη χθεσινοβραδινή  συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετέδωσε πως το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει προληπτικά το Ιράν εάν υπάρξουν σαφείς πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση από την Τεχεράνη, μετέδωσε το δίκτυο Ynet, επικαλούμενο εισηγήσεις των αξιωματούχων ασφαλείας κατά τη χθεσινοβραδινή  συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ynet: Το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει προληπτικά το Ιράν

«Στη συνάντηση συζητήθηκε η επιλογή να χτυπηθεί το Ιράν ως αποτρεπτικό μέτρο», ανέφερε το Ynet, αν και οι αξιωματούχοι ασφαλείας τόνισαν ότι η προληπτική δράση είναι δυνατή μόνο εάν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ιράν είναι ακριβείς.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο Αρχηγός του Επιτελείου του IDF, Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο επικεφαλής της Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, συζητήθηκαν τα σενάρια για αναμενόμενες επιθέσεις στο Ισραήλ από το Ιράν και τη Λιβανέζικη σύμμαχο Χεζμπολάχ.

«Η εκτίμηση ότι το Ιράν είναι πιθανό να επιτεθεί στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ακολούθησε τις δολοφονίες της περασμένης εβδομάδας του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη», γράφει η ιστοσελίδα Times of Israel.

«Το Ισραήλ δεν είναι σίγουρο τι να περιμένει από το Ιράν»

«Το Ισραήλ δεν είναι σίγουρο τι να περιμένει από το Ιράν και τους αντιπροσώπους του, εκτιμούν οι αξιωματούχοι ασφαλείας, και έτσι συζητά ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα ή να αποτρέψει μια αναμενόμενη επίθεση», αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα.

Η Ιερουσαλήμ θα απαιτούσε τις δικές της πληροφορίες για το θέμα για να ταιριάξει με τις υπηρεσίες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Τόσο το Ισραήλ, όσο και οι ΗΠΑ, δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα πώς θα μπορούσε να είναι μια επίθεση από το Ιράν, καθώς πιστεύουν ότι η Τεχεράνη δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τελική απόφαση και είναι απίθανο να έχει ολοκληρώσει τον συντονισμό με τους αντιπροσώπους της στην περιοχή.