Skip to main content

Κάτω από 62% υποχώρησε ο πληθωρισμός της Τουρκίας, τον Ιούλιο

REUTERS/Dilara Senkaya

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat)

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία εμφάνισε απότομη πτώση τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα, λόγω των αυξήσεων στις τιμές της εκπαίδευσης, της στέγασης και των ξενοδοχείων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) υποχώρησε στο 61,78% τον περασμένο μήνα, λίγο κάτω από τις προσδοκίες και από 71,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat).

Η μηνιαία αύξηση των τιμών, το προτιμώμενο μέτρο της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT), αυξήθηκε στο 3,23% επίσης κάτω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τον Ιούνιο, ο μηνιαίος πληθωρισμός ΔΤΚ ήταν 1,64%, με τον ετήσιο ρυθμό να διαμορφώνεται στο 71,60%.

Αναμενόμενη η πτώση

Η πτώση του ετήσιου πληθωρισμού ήταν αναμενόμενη, κυρίως λόγω των επιδράσεων της βάσης.

Οι αξιωματούχοι και η κεντρική τράπεζα είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι ανέμεναν μια προσωρινή άνοδο στις μηνιαίες μετρήσεις λόγω προσαρμογών στις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές.

Σε συνέντευξή του στις 26 Ιουλίου, ο υποδιοικητής της CBRT Cevdet Akçay δήλωσε στο Reuters ότι η τράπεζα ανέμενε επιβάρυνση περίπου 1,5 μονάδας στο μηνιαίο πληθωρισμό του Ιουλίου λόγω προσαρμογών στις διοικητικά καθοριζόμενες τιμές και τους φόρους.

Οι οικονομολόγοι είχαν πει ότι οι αυξήσεις των τιμών στα μέσα του έτους στα αλκοολούχα ποτά και στα προϊόντα καπνού, καθώς και οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι φορολογικές προσαρμογές στα καύσιμα, ήταν πιθανό να συμβάλουν στην αύξηση του μηνιαίου πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 4.150 μονάδες βάσης από τον περασμένο Ιούνιο και δήλωσε ότι παρακολουθεί τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, υποσχόμενη να προχωρήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση σε περίπτωση σημαντικής επιδείνωσης του πληθωρισμού.

Εκτιμά ότι ο αποπληθωρισμός θα εδραιωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προβλέποντας ποσοστό 38% στο τέλος του έτους λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, της συγκράτησης της εγχώριας ζήτησης και της πραγματικής ανατίμησης της τουρκικής λίρας.

Πηγή dailysabah