Στην πρωθυπουργική κατοικία εισέβαλαν διαδηλωτές στο Μπανγκλαντές, με την πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα να παραιτείται από το αξίωμά της έπειτα από έναν μήνα ταραχών.
Πηγές που επικαλείται το BBC, αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός -η οποία ηγείτο της χώρας από το 2009- εγκατέλειψε τη χώρα με ελικόπτερο, μαζί με την αδερφή της, με προορισμό την Ινδία, αλλά και ότι παραιτήθηκε από το αξίωμά της.
Κατά το βρετανικό δίκτυο, που επικαλείται τοπικά μέσα ενημέρωσης, λίγο αργότερα, διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρωθυπουργική κατοικία στην πρωτεύουσα Ντάκα.
Ο αρχηγός του στρατού του Μπανγκλαντές, σε διάγγελμά του, ανέφερε ότι θα σχηματίσει «μεταβατική κυβέρνηση».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «η κατάσταση είναι πολύ ευμετάβλητη. Τι συμβαίνει, ούτε εγώ ξέρω».
Μπανγκλαντές: Χάος και λεηλασίες τη στιγμή της εισβολής στην πρωθυπουργική κατοικία (βίντεο)
Χωρίς Ίντερνετ η χώρα
Φοιτητές είχαν καλέσει σε πορεία σήμερα προς την πρωτεύουσα Ντάκα αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε εθνικό επίπεδο για να πιέσουν για την παραίτηση της πρωθυπουργού, μια ημέρα αφού συγκρούσεις στη χώρα στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 100 ανθρώπους.
Την ίδια ώρα, η πρόσβαση στο Ίντερνετ διεκόπη σήμερα, Δευτέρα, σε όλο το Μπανγκλαντές, σύμφωνα με παρόχους και οργανισμούς εποπτείας.
Τουλάχιστον 300 οι νεκροί στις διαδηλώσεις
Οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές, πριν από έναν μήνα, ξεπερνούν πλέον τους 300, καθώς 94 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή σε συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο απολογισμός βασίζεται σε στοιχεία τα οποία έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία, αξιωματούχους και γιατρούς σε νοσοκομεία.
Συγκρούσεις αστυνομίας – πολιτών
Μέσω χρήσης δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, η αστυνομία επιχείρησε χθες, Κυριακή, να διαλύσει συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι ζήτησαν την παραίτηση της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα, σύμφωνα με το Reuters.
Τον Ιούλιο, τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ περίπου 10.000 συνελήφθησαν, όταν ξέσπασαν ταραχές στο περιθώριο διαδηλώσεων υπό την καθοδήγηση φοιτητικών ομάδων, που διαμαρτύρονταν κατά των περιορισμών για τις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.
Η φοιτητική διαμαρτυρία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα με ειρηνικά αιτήματα για την κατάργηση των ποσοστώσεων στις θέσεις εργασίας στο δημόσιο, αλλά έκτοτε μετατράπηκε σε ένα ευρύτερο αντικυβερνητικό κίνημα, με αίτημα την παραίτηση της πρωθυπουργού.
Έρευνα έχει ζητήσει ο ΟΗΕ
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΗΕ ζήτησε προ 10 ημερών έρευνα για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στο Μπανγκλαντές.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί άνθρωποι έπεσαν θύματα βίαιων επιθέσεων από ομάδες προφανώς προσκείμενες στην κυβέρνηση και πως δεν έγινε καμία προσπάθεια για να προστατευθούν», δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.
Διαβάστε επίσης:
Μπανγκλαντές: Απαγορεύτηκε το κόμμα Jamaat-e-Islami μετά τις βίαιες διαδηλώσεις