Skip to main content

Η Βρετανία φλέγεται, ο «εγκέφαλος» των ταραχών κάνει διακοπές στην Κύπρο

EPA/STR

Ξεσηκώνει τους 800.000 διαδικτυακούς ακολούθους του, ενώ έχει φύγει από τη Βρετανία

Τις ταραχές στη Βρετανία πυροδοτεί μέσω διαδικτυακών καλεσμάτων ο ακροδεξιός Τόμι Ρόμπινσον, απολαμβάνοντας την ίδια ώρα τις διακοπές του, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times, από τις αναρτήσεις του 41 ετών Ρόμπινσον προκύπτει ότι βρισκόταν στην Ισπανία την περασμένη Τρίτη, ενώ υποκινούσε τα επεισόδια ακροδεξιών κατά της αστυνομίας και εναντίον ενός τεμένους στο Σάουθπορτ.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, εκτιμάται ότι στη συνέχεια μετέβη στην Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με τη Daily Mail, που δημοσιεύει και σχετικές φωτογραφίες, πλέον απολαμβάνει τις διακοπές του σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Κύπρο. Ο Ρόμπινσον έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη Κυριακή, αφού αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση χωρίς όρους.

Υποστηρικτές του πίσω από τις ταραχές

Η αστυνομία του Μέρσεϊσαϊντ εκτιμά ότι υποστηρικτές της English Defense League (EDL), της ακροδεξιάς ομάδας της οποίας ηγείτο ο Ρόμπινσον, ήταν μεταξύ των ταραξιών που τραυμάτισαν περισσότερους από 50 αστυνομικούς και επιτέθηκαν σε μουσουλμάνους πιστούς στο Σάουθπορτ.

Οι ταραχές ξέσπασαν έπειτα από ψευδείς ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο δράστης της δολοφονίας 3 κοριτσιών και του τραυματισμού ακόμη 8 παιδιών και 2 ενηλίκων στο Σάουθπορτ, ήταν εξτρεμιστής μουσουλμάνος που βρισκόταν παράνομα στη Βρετανία. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 17χρονος συλληφθείς γεννήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας.

Ο Ρόμπινσον αναπαρήγαγε αυτές τις πληροφορίες με αναρτήσεις του, απευθυνόμενους στους 800.000 διαδικτυακούς ακολούθους του.

Αγρια επεισόδια με στόχο τζαμί στο Σάουθπορτ μετά από fake news για την ταυτότητα του δράστη

Πάνω από 90 συλλήψεις

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο, σύμφωνα με το BBC, μετά τις ταραχές που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά των μεταναστών.

Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν μπουκάλια, καταστήματα λεηλατήθηκαν και αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση σε περιοχές όπως το Λίβερπουλ, το Μπρίστολ, το Μπλάκπουλ και το Μπέλφαστ. Δεν ήταν, ωστόσο, βίαιες όλες οι διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις, αντισυγκεντρώσεις και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία στην Αγγλία

Στάρμερ: Σκόπιμα και συντονισμένα από την ακροδεξιά τα επεισόδια στο Σάουθπορτ

Για συντονισμένα και σκόπιμα επεισόδια έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, καταδικάζοντας τους ακροδεξιούς διαδηλωτές για τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λονδίνο και άλλες πόλεις με αφορμή τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ της βορειοδυτικής Αγγλίας.

«Σε ό,τι αφορά την άκρα δεξιά, όλα αυτά είναι συντονισμένα, είναι σκόπιμα», είπε αναφερόμενος στις συγκρούσεις που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες. «Δεν πρόκειται για μια διαμαρτυρία που ξέφυγε από τον έλεγχο. Πρόκειται για μια ομάδα ατόμων που κλίνουν προς τη βία», υποστήριξε.