Skip to main content

Διαδηλώσεις, αντισυγκεντρώσεις και βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία στην Αγγλία

REUTERS/Belinda Jiao

Επεισοδιακές συγκεντρώσεις και αντιδιαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Επεισοδιακές διαδηλώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές βρετανικές πόλεις με διαδηλωτές κυρίως προερχόμενους από ακροδεξιές ομάδες στο απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης στο Σάουθπορτ.

Η αντιρατσιστική ομάδα Hope Not Hate εκτιμά ότι έως και 35 διαδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το Σαββατοκύριακο «στο πλαίσιο μιας ευρείας «αντιπολυπολιτισμικής, αντιμουσουλμανικής και αντικυβερνητικής ατζέντας».

Λιντς

Δύο ομάδες άρχισαν να ανταλλάσσουν υβριστικά μηνύματα στο κέντρο του Λιντς λίγο πριν τη 13:00 και κρατήθηκαν σε απόσταση περίπου 20 μέτρων με περίπου 20 αστυνομικούς ανάμεσά τους.

Περίπου 150 άτομα με σημαίες του Αγίου Γεωργίου φώναξαν «δεν είσαι πια Άγγλος» και «έξω οι Μουσουλμάνοι από τους δρόμους μας» κοντά στην κεντρική βιβλιοθήκη και την γκαλερί της πόλης. Εκατοντάδες αντιδιαδηλωτές με πλακάτ και συνθήματα για «ναζιστικά αποβράσματα» στάθηκαν απέναντί τους. Πολλοί από την δεύτερη αυτή ομάδα ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες και φώναζαν «είμαστε πολλοί, πολύ περισσότεροι από εσάς».

Η θορυβώδης αντιπαράθεση συνεχίστηκε έξω από την κεντρική βιβλιοθήκη και τη γκαλερί τέχνης, με περίπου 50 αστυνομικούς να χωρίζουν τις δύο ομάδες.

Μάντσεστερ

Στο Μάντσεστερ περίπου 150 διαδηλωτές συμμετείχαν σε διαδήλωση με σύνθημα «φτάνει πια» ενώ απέναντί τους βρέθηκαν περίπου 350 άτομα σε μια αντιδιαμαρτυρία τιτλοφορούμενη «Σταματήστε την Ακροδεξιά».

Νότιγχαμ

Στη πόλη ξέσπασαν συμπλοκές καθώς οι αντίπαλες ομάδες αντιμετώπισαν η μία την άλλη στην King Street περίπου στις 3 το μεσημέρι, με μπουκάλια και άλλα αντικείμενα να πετάγονται και από τις δύο πλευρές. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Άγγλος μέχρι να πεθάνω»

Στόουκ-ον-Τρεντ

Η αστυνομία στο Στόουκ-ον-Τρεντ κάνει λόγο για «θύλακες αταξίας» ενώ βίντεο εμφάνιζαν ταραξίες να πετούν πέτρες προς την κατεύθυνση της αστυνομίας και των αντιδιαδηλωτών.

Στο Χαλ διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα ξενοδοχείου που χρησιμοποιείται για να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από ένα ξενοδοχείο που χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση αιτούντων άσυλο. Κάποιοι πέταξαν τούβλα και γυάλινα μπουκάλια, φωνάζοντας «βγάλτε τους έξω».

Λίβερπουλ

Η αστυνομία χώρισε ομάδες διαδηλωτών έξω από το κτίριο Cunard στο Λίβερπουλ .

Κάποια στιγμή μια ομάδα ανδρών με μάσκες και κουκούλες προσπάθησε να επιτεθεί στους αστυνομικούς που αμυνθηκαν με τα γκλομπς. Αξιωματικοί με ασπίδες και κράνη απώθησαν το πλήθος που πέταγε κονσέρβες, μπουκάλια και νομίσματα.

Το παρμπρίζ ενός βαν της αστυνομίας έσπασε ενώ μια καρέκλα που πέταξαν οι διαδηλωτές χτύπησε αστυνομικό στο κεφάλι.

Επεισόδια κατεγράφησαν όμως και στο Μπέλφαστ. Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο της πόλης για μια αντιρατσιστική συγκέντρωση. Η εκδήλωση οργανώθηκε ως απάντηση στις εκκλήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διοργάνωση αντι-ισλαμικών διαδηλώσεων στη Βόρεια Ιρλανδία. Αστυνομικά οχήματα σχημάτισαν φράγμα μεταξύ της αντιρατσιστικής διαδήλωσης και μιας μικρής αντιισλαμικής ομάδας που είχε συγκεντρωθεί στην άλλη πλευρά του δρόμου. Οι δύο ομάδες αντάλλαζαν ύβρεις και αντικείμενα