Skip to main content

Με πράκτορες των Φρουρών της Επανάστασης ανατίναξε η Μοσάντ τον Χανίγια

REUTERS/Alaa al-Marjani

Αποκαλυπτικό άρθρο της βρετανικής Telegraph

Στρατολογώντας πράκτορες μέσα από τις τάξεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης κατάφερε η Μοσάντ να τοποθετήσει τα εκρηκτικά στον ξενώνα της Τεχεράνης όπου διέμενε ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Αυτό αναφέρει άρθρο της βρετανικής Telegraph,  εν μέσω πληροφοριών ότι οι αρχές στην Τεχεράνη προχωρούν σε σειρά συλλήψεων σε σχέση με τη δολοφονία.

Το ρεπορτάζ της Telegraph φαίνεται να επιβεβαιώνει ανάλογες πληροφορίες που είχαν δημοσιεύσει οι New York Times που υποστήριζε ότι ο αρχηγός της Χαμάς δεν σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή όπως ισχυρίζεται το Ιράν.

Η Telegraph επικαλείται δύο Ιρανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με τους οποίους το αρχικό σχέδιο ήταν να δολοφονηθεί ο Χανίγια κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη τον περασμένο Μάιο για την κηδεία του Ιμπαρήμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή ελικοπτέρου.

Η επιχείρηση αυτή αναβλήθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων στο κτίριο και της μεγάλης πιθανότητας αποτυχίας.

Κάμερες

Αντίθετα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι πράκτορες προχώρησαν και τοποθέτησαν εκρηκτικά σε τρία διαφορετικά δωμάτια στο συγκρότημα όπου θα διέμενε αργότερα ο Χανίγια (το οίκημα του παρέχεται από την ιρανική κυβένρηση) και αργότερα έφυγαν από το Ιράν.

Οι πηγές που επικαλείται η Telegraph ρεπορτάζ ανέφεραν ότι υλικό παρακολούθησης από κάμερες τους δείχνει να κινούνται διακριτικά από δωμάτιο σε δωμάτιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πυροδότησαν τις βόμβες από το εξωτερικό.

«Είναι πλέον βέβαιοι ότι η Μοσάντ προσέλαβε πράκτορες από τη μονάδα ασφαλείας Ansar al-Mahdi», δήλωσε στην εφημερίδα ένας αξιωματούχος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

«Ταπείνωση»

Ένας άλλος αξιωματούχος των Φρουρών (IRGC) φέρεται να είπε: «Είναι ταπείνωση για το Ιράν και τεράστιο κενό της ασφάλειας».

Σημειωτέον ότι το IRGC είναι που διαχειρίζεται τον ξενώνα στην πολυτελή εκείνη γειτονιά της Τεχεράνης όπου διέμεναν ο Χανίγια και άλλοι αξιωματούχοι.

«Παραμένει ακόμα ερώτημα για όλους πώς συνέβη αυτό, δεν μπορώ να το καταλάβω. Πρέπει να υπάρχει κάτι μεγαλύτερο στην ιεραρχία για το οποίο κανείς δεν γνωρίζει»

Τόσο οι Ιρανοί όσο και οι αξιωματούχοι της Χαμάς ισχυρίστηκαν ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αέρος, ίσως και έξω από τη χώρα.

Ωστόσο, όταν την περασμένη Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ρωτήθηκε για τη δολοφονία, είπε ότι ο ισραηλινός στρατός δεν πραγματοποίησε καμία άλλη αεροπορική επιδρομή τη νύχτα μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης εκτός από εκείνη που εξόντωσε τον στρατιωτικό αρχηγό της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό.

«Χτυπήσαμε το βράδυ της Τρίτης στον Λίβανο και σκοτώσαμε τον Φουάντ Σουκρ με ένα από αέρος χτύπημα ακριβείας. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπήρξε κανένα άλλο εναέριο χτύπημα, ούτε με πύραυλο ούτε με ισραηλινό drone, σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή εκείνο το βράδυ, και δεν θα σχολιάσω περαιτέρω», είπε ο Χαγκαρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Την Πέμπτη, οι New York Times είχαν αναφέρει ότι η έκρηξη που σκότωσε τον Χανίγια και τον σωματοφύλακά του, πυροδοτήθηκε από μια έξυπνη, τηλεχειριζόμενη βόμβα που εισήχθη λάθρα πριν από περίπου δύο μήνες στο δωμάτιό του, στον ξενώνα της Τεχεράνης.

Συλλήψεις

Οι New York Times γράφουν επίσης ότι νωρίς το πρωί του Σαββάτου το Ιράν συνέλαβε τουλάχιστον δώδεκα άτομα για ύποπτη σχέση με τον θάνατο του Χανίγια.

Οι συλληφθέντες λέγεται ότι περιλαμβάνουν ανώτερους Ιρανούς αξιωματικούς πληροφοριών, στρατιωτικούς αξιωματούχους και προσωπικό στον ξενώνα που διοικείται από το IRGC.

Το ρεπορτάζ της Telegraph υπονοεί επίσης ότι η δολοφονία Χανίγια είχε προγραμματιστεί σκοπίμως να συμπέσει με την τελετή ορκωμοσίας του νέου Ιρανού Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, ώστε να πληγεί η φήμη του νέου πρωθυπουργού.

«Κανένας σώφρων εγκέφαλος δεν μπορεί να δεχτεί ότι αυτό συνέβη τυχαία, ειδικά την πρώτη μέρα στην εξουσία του κ.Πεζεσκιάν», φέρεται να είπε μια πηγή κοντά στον νέο πρόεδρο. «Ετσι μπορεί πλέον να είναι είναι αναγκασμένος να πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις πρώτες κιόλας μέρες της θητείας του. Και όλα αυτά «χάρη» στο IRGC»….