Skip to main content

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση μηνύει το Tik Tok για παραβίαση του νόμου περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών

Το TikTok έχει επίσης αντιμετωπίσει προηγούμενες καταγγελίες ότι απέτυχε να κρατήσει τους νεαρούς χρήστες ασφαλείς

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Tik Tok, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να εμποδίσει τα παιδιά να ενταχθούν στην εφαρμογή και συνέλεξε παράνομα τα προσωπικά τους δεδομένα.

Στην αγωγή κατηγορείται το TikTok και η μητρική του εταιρεία ByteDance ότι παραβιάζουν τον νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών στο διαδίκτυο (COPPA), επιτρέποντας στα παιδιά να δημιουργούν λογαριασμούς χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των γονέων τους. Η TikTok συλλέγει και διατηρεί επίσης προσωπικά δεδομένα από τα παιδιά, όπως διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμούς τηλεφώνου και δεδομένα τοποθεσίας, και δεν συμμορφώνεται με τα αιτήματα των γονέων να διαγράψουν τις πληροφορίες των παιδιών τους, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αγωγής.

Πού βασίζεται η αγωγή

Η αγωγή απορρέει από μια συμφωνία του 2019 μεταξύ του Tik Tok και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ για τον διακανονισμό των ισχυρισμών ότι συνέλεξε παράνομα προσωπικές πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών. Ο διακανονισμός απαιτούσε από την εταιρεία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να συμμορφωθεί με την COPPA. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι η TikTok συνέχισε να παραβιάζει τον νόμο, καθώς και την εν λόγω δικαστική απόφαση του 2019.

Παρά το γεγονός ότι προσφέρει μια «λειτουργία Kids Mode» για χρήστες κάτω των 13 ετών, η TikTok εξακολουθεί να «επιτρέπει εν γνώσει της σε παιδιά κάτω των 13 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς στην κανονική εμπειρία του TikTok και να συλλέγει εκτεταμένες προσωπικές πληροφορίες από αυτά τα παιδιά χωρίς πρώτα να παρέχει γονική ειδοποίηση ή να λαμβάνει επαληθεύσιμη γονική συγκατάθεση», σύμφωνα με την καταγγελία που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια.

Η αγωγή σηματοδοτεί τον τελευταίο έλεγχο της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο μικρής διάρκειας, η οποία βρίσκεται επίσης σε νομική μάχη για έναν νόμο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγόρευση της εφαρμογής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το TikTok έχει επίσης αντιμετωπίσει προηγούμενες καταγγελίες ότι απέτυχε να κρατήσει τους νεαρούς χρήστες ασφαλείς και του επιβλήθηκε πρόστιμο στην Ευρώπη για παραβίαση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών.

Πηγή: CNN