Ρώσοι ακτιβιστές που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή και απελάθηκαν στη Γερμανία στο πλαίσιο της μεγαλύτερης επιχείρησης ανταλλαγής κρατουμένων από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι μια μέρα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Βόννη, τρεις από τους 16 κρατούμενους που απελευθερώθηκαν σε αντάλλαγμα για επτά Ρώσους πράκτορες, μεταξύ των οποίων και ένας δολοφόνος, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις δυτικές κυβερνήσεις που έκαναν πραγματικότητα την ανταλλαγή.
Δύο από αυτούς, ο ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα, ο οποίος εξέτιε ποινή κάθειρξης 25 ετών, και ο Ίλια Γιάσιν, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από το 2022 επειδή επέκρινε την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσαν ότι ποτέ δεν συμφώνησαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
«Θέλω περισσότερο από ποτέ να επιστρέψω στην πατρίδα μου»
«Αυτό που συνέβη την 1η Αυγούστου δεν το βλέπω ως ανταλλαγή κρατουμένων, βλέπω την επιχείρηση ως την παράνομη απέλασή μου από τη Ρωσία παρά τη θέλησή μου και λέω ειλικρινά, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο θέλω τώρα να επιστρέψω στην πατρίδα μου», δήλωσε ο Γιάσιν στους δημοσιογράφους στη Βόννη
Πρόσθεσε ότι καθήκον του, αφού απελευθερώθηκε, είναι να συνεχίσει τον αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα του. Του είχαν πει ότι αν επιχειρούσε να επιστρέψει θα είχε την τύχη του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε πέρυσι σε ρωσικό στρατόπεδο φυλακών κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Πρόσθεσε ότι ήταν βέβαιος ότι η ανταλλαγή, την οποία διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία σε μήνες μυστικών συνομιλιών με τη Ρωσία, έσωσε τη ζωή αρκετών από τους 16 πολιτικούς κρατούμενους που απελευθερώθηκαν.
«Άλλοι κρατούμενοι που έχουν προβλήματα υγείας θα έπρεπε να είχαν ανταλλαγεί πριν από εμένα», δήλωσε ο Γιάσιν κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικής ομιλίας προς τους δημοσιογράφους, σε κάποιο σημείο της οποίας έβγαλε τα γυαλιά του και φάνηκε να ανοιγοκλείνει τα μάτια του για να συγκρατήσει τα δάκρυα.
«Κανείς δεν ζήτησε την συγκατάθεσή μας»
Ο Kara-Murza, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν βέβαιος ότι δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά τη γυναίκα του και ότι θα πέθαινε σε ρωσική φυλακή, θυμήθηκε ότι του ζητήθηκε να γράψει μια έκκληση για χάρη στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Είπα ότι δεν τον θεωρώ νόμιμο πρόεδρο, ότι είναι δικτάτορας, σφετεριστής και δολοφόνος», είπε. «Και ότι δεν πρόκειται να υπογράψω καμία αίτηση για έλεος, επειδή δεν είμαι ένοχος για τίποτα».
Η απελευθέρωσή του μερικές ημέρες αργότερα ήρθε παρά ταύτα. «Κανείς δεν ζήτησε τη συγκατάθεσή μας… κι όμως είμαστε εδώ», δήλωσε ο Καρά-Μούρζα.
Όταν απογειώθηκε το αεροπλάνο που μετέφερε αυτόν και τους άλλους κρατούμενους στην Άγκυρα, είπε ότι ο πράκτορας που τον συνόδευε του είχε πει να κοιτάξει καλά γιατί δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την πατρίδα του.
«Και γέλασα», είπε. «Του είπα, κοίτα, είμαι ιστορικός… Δεν αισθάνομαι μόνο, δεν πιστεύω μόνο, ξέρω ότι θα επιστρέψω στην πατρίδα μου. Και θα γίνει πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι νομίζετε».
Πηγή: Reuters