Skip to main content

Ινδία: Οι κατολισθήσεις προκάλεσαν 196 θανάτους – 200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται

REUTERS/Francis Mascarenhas

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δυσκολεύουν την έρευνα

Σε 196 ανέρχονται οι νεκροί από τις κατολισθήσεις που έπληξαν την πολιτεία Κεράλα της νότιας Ινδίας στις αρχές της εβδομάδας.

Πάνω από 200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται και περίπου άλλοι 9.000 έχουν μεταφερθεί σε καταυλισμούς αρωγής.

Αναζητούν τους συγγενείς τους

«Έχετε δει αυτό το κορίτσι ή το πτώμα της;»: Κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο κοντά στην καρδιά της, μια γυναίκα πηγαίνει από χωριό σε χωριό, κάνοντας στους ανθρώπους την ίδια ερώτηση. Δείχνει δύο φωτογραφίες της ανιψιάς της Anita, η οποία αγνοείται. Δεν είναι σίγουρη αν η Ανίτα είναι νεκρή ή ζωντανή.

Η ιστορία της μοιάζει με εκείνη πολλών άλλων που αναζητούν απεγνωσμένα τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Τους έπιασε στον ύπνο

Σχεδόν 200 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την ισοπέδωση τεράστιων εκτάσεων της περιοχής από πυκνούς χείμαρρους λάσπης και νερού την Τρίτη.

Η καταστροφή σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώματα ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόντουσαν, δίνοντάς τους ελάχιστες πιθανότητες να διαφύγουν.

REUTERS/Francis Mascarenhas

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις δυσκολεύουν την έρευνα

Το Wayanad είναι γνωστό για τις φυτείες κάρδαμου και τα κτήματα τσαγιού και διαθέτει αρκετά δημοφιλή τουριστικά σημεία. Εκατοντάδες εργάτες των φυτειών ζουν εκεί με τις οικογένειές τους σε αυτοσχέδια σπίτια φτιαγμένα από τσίγκο και πηλό.

Την Πέμπτη, αξιωματούχοι διάσωσης δήλωσαν ότι όλοι οι άνθρωποι που είχαν παγιδευτεί στις φυτείες τσαγιού είχαν διασωθεί και οι πιθανότητες να βρεθούν και άλλοι επιζώντες ήταν ελάχιστες.

Πρόσθεσαν ότι η διάσωση των ανθρώπων και η ανάσυρση των πτωμάτων αποδεικνύεται δύσκολη λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή.

Οι επιχειρήσεις τους επηρεάστηκαν επίσης επειδή η γέφυρα που συνέδεε τα σοβαρά πληγέντα χωριά Chooralmala και Mundakkai ξεβράστηκε. Οι αξιωματούχοι έχουν κατασκευάσει τώρα μια προσωρινή μεταλλική γέφυρα για τη μεταφορά εξοπλισμού στις πληγείσες περιοχές.

«Έβρεχε συνεχώς για δύο ημέρες»

Ο Αμαραβάτι, ο οποίος επέζησε οριακά από τις κατολισθήσεις, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Κατάγεται από το γειτονικό κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, αλλά ζει εδώ και χρόνια στην Τσουραλμάλα. “Έβρεχε συνεχώς για δύο ημέρες. Όταν χτύπησε η πρώτη κατολίσθηση, πήγαμε στο σπίτι της κόρης μας, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση”, είπε.

Όταν όμως έφτασαν εκεί, είδαν “λάσπη και συντρίμμια παντού”.

Η οικογένεια κατέφυγε σε μια κοντινή φυτεία καφέ και βρήκε εκεί καταφύγιο για τη νύχτα.

Αλλά ο αδελφός του συζύγου της και ο ανιψιός της δεν ήταν τόσο τυχεροί. Οι κατολισθήσεις έθαψαν το σπίτι τους και ο Αμαραβάτι και η οικογένειά του προσπαθούν τώρα να αναγνωρίσουν τα πτώματά τους.

«Νόμιζα ότι θα πεθάνουμε εκεί»

Ο Ponnaiyan, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα ραπτικής στην περιοχή, δήλωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του γλίτωσαν οριακά το θάνατο τη μοιραία νύχτα. “Αλλά πολλοί από τους γείτονες, τους συγγενείς και τους φίλους μου, που κοιμόντουσαν ήσυχα τη νύχτα, έχουν όλοι πεθάνει”, πρόσθεσε.

Όταν οι βροχές έγιναν πολύ έντονες, ο Ponnaiyan πήγε την οικογένειά του στο κατάστημά του, πιστεύοντας ότι εκεί θα ήταν πιο ασφαλείς. Σύντομα όμως, ένας ηλεκτρικός στύλος έπεσε πάνω στο παντζούρι του καταστήματος και το νερό άρχισε να πλημμυρίζει.

“Όταν άνοιξα την πόρτα, είδα νερό και λάσπη να παρασύρουν τα πάντα στο δρόμο. Νόμιζα ότι θα πεθάνουμε εκεί”, θυμάται.

Αφού περπάτησαν για περίπου μισό μίλι μέσα σε λάσπη μέχρι τα γόνατα, το έδαφος κατέρρευσε ξανά. Η οικογένεια ανέβηκε τότε σε ένα κοντινό ύψωμα, απ’ όπου τους έσωσαν αξιωματούχοι.

Το επόμενο πρωί, αποφάσισε να επιστρέψει και να ελέγξει τους φίλους και τους γείτονές του.
“Αλλά τα πάντα και όλοι είχαν παρασυρθεί”, είπε.

Πηγή: BBC