Skip to main content

Μπανγκλαντές: Απαγορεύτηκε το κόμμα Jamaat-e-Islami μετά τις βίαιες διαδηλώσεις

REUTERS/Mohammad Ponir Hossain

Πάνω από 200 νεκροί από την αρχή των διαδηλώσεων

Το Μπανγκλαντές απαγόρευσε την Πέμπτη το κόμμα Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, τη φοιτητική του πτέρυγα και άλλα συνεργαζόμενα όργανα ως «μαχητικές και τρομοκρατικές» οργανώσεις, στο πλαίσιο μιας πανεθνικής καταστολής μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων που άφησαν πίσω τους περισσότερους από 200 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Η πρωθυπουργός του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα και οι πολιτικοί της εταίροι κατηγόρησαν το Τζαμάατ-ε-Ισλάμι, τη φοιτητική του πτέρυγα Islami Chhatra Shibir και άλλους συνεργαζόμενους φορείς για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια πρόσφατων φοιτητικών διαδηλώσεων για το σύστημα ποσόστωσης για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας.

Σε επίσημη εγκύκλιο που είδε το Associated Press, το Υπουργείο Εσωτερικών του Μπανγκλαντές δήλωσε την Πέμπτη ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε βάσει ενός αντιτρομοκρατικού νόμου.

Πάνω από 200 νεκροί από την αρχή των διαδηλώσεων

Από τις 15 Ιουλίου, τουλάχιστον 211 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο επικεφαλής της Τζαμάατ-ε-Ισλάμι απέρριψε την Πέμπτη σε δήλωσή του την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την αντισυνταγματική, και αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη βία.

«Η κυβέρνηση πραγματοποίησε μαζικές σφαγές από στελέχη του κόμματος και κρατικές δυνάμεις τάξης στη χώρα για να καταστείλει το μη πολιτικό κίνημα των φοιτητών. Οι δάσκαλοι της χώρας, οι πολιτιστικές προσωπικότητες, οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι διαφόρων επαγγελμάτων διαμαρτύρονται για αυτή τη γενοκτονία της κυβέρνησης», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Shafiqur Rahman.

Πηγή: CNN