Skip to main content

Η εκδίκηση των κατασκόπων: Πώς οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ απάντησαν στη ταπείνωση της 7ης Οκτωβρίου

WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Εντοπίστηκαν και εξοντώθηκαν εκεί που ένιωθαν πιο άνετα: Στα προπύργια της Τεχεράνης και της Βηρυτού

Περιβόητες ή διαβόητες, οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ ένιωθαν ότι στις 7 Οκτωβρίου 2023 είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη ταπείνωσή τους από τη Χαμάς.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης θεωρούν ότι πήραν την εκδίκησή τους.

Σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, δύο άνδρες από την top list των στόχων του Ισραήλ εντοπίστηκαν και εξοντώθηκαν εκεί που ένιωθαν πιο άνετα: Στα προπύργια της Τεχεράνης και της Βηρυτού

Επισήμως, το Ισραήλ έχει πιστωθεί μόνο τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ενώ έχει αποφύγει να αναφερθεί στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, λίγες ώρες αργότερα.

Οι δίδυμες δολοφονίες θεωρούνται από τους ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας ως λύτρωση αλλά και προειδοποίηση προς την περιοχή ότι έπονται και νέες «διευθετήσεις»  ανοικτών λογαριασμών.

Αντιθέτως, για τους εχθρούς του Ισραήλ, ο φόβος και η «παράνοια» μετά από τα (όπως απεδείχθη) τεράστια κενά ασφαλείας αυξάνονται όσο εκρηκτικά αυξάνεται και η αποφασιστικότητά τους για εκδίκηση.

«Μετά το σοκ της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ κερδίζει σιγά – σιγά το έδαφος που είχε χάσει», εκτιμά Γιακόφ Αμιντρόρ, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το ρεπερτόριο των δολοφονιών

Για χρόνια, προσθέτει ο ίδιος, το Ισραήλ είχε δώσει προτεραιότητα και διαθέσει πόρους για δίκτυο πληροφοριών στον Λίβανο και το Ιράν. Οχι όμως (τόσο) στη Λωρίδα της Γάζας.

«Και αυτή ήταν μία από τις αιτίες της 7ης Οκτωβρίου. Κατά τραγική ειρωνία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έγιναν πολύ πιο έτοιμες για πόλεμο στο βορρά (με τη Χεζμπολάχ) παρά στο νότο (με τη Χαμάς). «Τώρα δρέπουμε τους καρπούς αυτής της προσπάθειας».

Οι δολοφονίες αποτελούν για δεκαετίες μέρος του ισραηλινού ρεπερτορίου. Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες έχουν δολοφονηθεί στους δρόμους της Τεχεράνης, μαχητές της Χαμάς έχουν δηλητηριαστεί σε δωμάτια ξενοδοχείων ή έχουν κομματιαστεί από έκρηξη κάποιου κινητού τηλεφώνου ενώ υπάρχει η διαρκής απειλή για επιδρομές με droneς ή αεροπορικές επιδρομές.

Αυτή ήταν η πιθανή μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε κατά του Σουκρ, καθώς μια χούφτα βλήματα έπληξαν την πολυκατοικία όπου διέμενε στο πολυσύχναστο προάστιο Ντανίγιε της νότιας Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ. Οσο για τον Χανίγια, δημοσίευμα των ΝΥΤ αναφέρει ότι το χτύπημα πιθανότατα έγινε με παγιδευμένο εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τoποθετηθεί έως και δύο μήνες νωρίτερα στον ξενώνα όπου διέμενε. 

Το άγχος της Χεζμπολάχ για τις δυνατότητες διείσδυσης του Ισραήλ είχε ήδη φτάσει σε επίπεδα «πλήρους παράνοιας» ακόμη και πριν από την επίθεση της Τρίτης.

Πετάξτε τα smartphones

Επί μήνες, ο Χασάν Νασράλα, ο κορυφαίος ηγέτης της Χεζμπολάχ, ικέτευε τους μαχητές να πετάξουν τα smartphone τους. Πολλοί στράφηκαν σε παλαιότερες τεχνολογίες, όπως βομβητές και σταθερά τηλέφωνα ή και… κούριερ.

Δύο άτομα εξοικειωμένα με τις επιχειρήσεις της ομάδας και αρκετοί ειδικοί της Χεζμπολάχ είπαν ότι η εξτρεμιστική ομάδα πίστευε ότι το Ισραήλ έχει αναπτύξει έναν συνδυασμό λογισμικού παρακολούθησης αναγνώρισης φωνής, τεχνητής νοημοσύνης και κατασκόπων στο έδαφος με θανατηφόρα αποτελέσματα.

Και ίσως δεν είχε άδικο.

Η σκηνή στο σπίτι της Χεζμπολάχ όπου χτυπήθηκε ο Σουκρ ήταν ζοφερή. Οι τελευταίοι όροφοι του κτιρίου κατέρρευσαν από το χτύπημα, προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε παρακείμενο τετράγωνο και γεμίζοντας τους γύρω δρόμους συντρίμμια και σπασμένα τζάμια. Οι διασώστες πάλεψαν να φτάσουν ως τους τραυματίες σε μια περιοχή που πνιγόταν από σκόνη.

Ο Νασράλα αντινετώπιζε τέτοιες επιθέσεις στο παρελθόν με το επιχείρημα ότι δεν θα κατάφερναν τίποτα για να επηρεάσουν την αποφασιστικότητα της Χεζμπολάχ. Όταν σκοτώθηκε ένας ανώτερος διοικητής στις 10 Ιουλίου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι ήταν «απλά φυσικό» να χάσει έναν από αυτούς τους άνδρες.

Αισιοδοξία

«Είμαστε σε μάχη με έναν εχθρό που έχει όλη την τεχνολογία και τους δορυφόρους όλου του κόσμου στην υπηρεσία του», είπε, επιμένοντας ότι ο αριθμός των πεσόντων «μαρτύρων» δεν είναι τόσο μεγάλος λαμβάνοντας υπόψη τις κατασκοπευτικές δυνατότητες του Ισραήλ. Η ομάδα του, έλεγε, ήταν «ακόμα σε εξαιρετική κατάσταση». Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η απάντηση του Νασράλα στον θάνατο του στενού του συμβούλου Σουκρ θα είναι πολύ λιγότερο αισιόδοξη.

Η παρακολούθηση του Χανίγια της Χαμάς ήταν πιθανώς πολύ πιο εύκολη, αφού παρευρέθηκε στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν την Τρίτη στην Τεχεράνη. Οι εικασίες διαφέρουν ως προς τον τρόπο με τον οποίο στοχοποιήθηκε στην κατοικία του -που σημειωτέον του παρέχεται από το ιρανικό κράτος- κατά πόσον δηλαδή ήταν μέσω πυραύλου, αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού ή μικρού drone.

Στα πρότυπα του Μονάχου

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Άμος Γιαντίν, τον πρώην επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, το τελικό αποτέλεσμα ήταν σχεδόν αναπόφευκτο μετά την αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου.

«Όλοι γνωρίζουν ότι το Ισραήλ είχε συντάξει μια λίστα υπόπτων από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου του 1972 για τη Χαμάς», λέει ο Γιαντίν.

Τα αντίποινα ανταπόδοση που ακολούθησε η Μοσάντ εναντίον όσων τότε θεωρούσε υπεύθυνους – σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Η οργή του Θεού» – διήρκεσε μια δεκαετία και, επιχειρησιακά, επεκτάθηκε σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Το Ισραήλ κάνει το ίδιο με τους υπεύθυνους για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Θα πάμε από τους κορυφαίους ηγέτες στον τελευταίο. . . τρομοκράτης», πρόσθεσε ο Γιαντίν.

Ο ίδιος τονίζει ότι μετά τη δολοφονία Χανίγια, μόνο δύο από τους συνολικά έξι κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς είναι ακόμα ζωντανοί.

Με πληροφορίες από Financial Times