Skip to main content

Ανταλλαγή κρατουμένων- Γερμανία: Με απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης η αναστολή της ποινής του «δολοφόνου του Tiergarten»

REUTERS/Lisi Niesner/File Photo

«Η κυβέρνηση δεν πήρε την απόφαση με ελαφρότητα», λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Με απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργείου Δικαιοσύνης και όχι του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε η αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την δολοφονία το 2019 στο Βερολίνο του Γεωργιανού Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι, κατ’ εντολήν της ρωσικής υπηρεσίας FSB. Αυτό διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, λίγο μετά την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας-Δύσης.

«Ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας είναι καταρχήν υπεύθυνος για την αναστολή της εκτέλεσης των ποινών. Ωστόσο, την περασμένη Δευτέρα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε γραπτή εντολή στον ομοσπονδιακό γενικό εισαγγελέα για την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του Βαντίμ Κράσικοφ, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανταλλαγή κρατουμένων», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση δεν πήρε την απόφαση με ελαφρότητα»

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπερστράιτ, δήλωσε πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν πήρε αυτή την απόφαση με ελαφρότητα. Το συμφέρον του κράτους για την επιβολή της ποινής φυλάκισης ενός καταδικασμένου εγκληματία αντισταθμίστηκε από την ελευθερία, την σωματική υγεία και σε – κάποιες περιπτώσεις – τελικά την ζωή αθώων ανθρώπων που φυλακίστηκαν στην Ρωσία και ανθρώπων που φυλακίστηκαν άδικα, για πολιτικούς λόγους».

Σημαντικό κίνητρο αποτέλεσε «η υποχρέωση προστασίας των Γερμανών πολιτών» και η αλληλεγγύη με τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Χεμπεστράιτ και εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι όσοι απελευθερώθηκαν σήμερα θα συνέλθουν από σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια κοντά στις οικογένειες και στους φίλους τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δημοσιογράφοι, εκτελεστές, αντιφρονούντες: Η ετερόκλητη ομάδα των 24 κρατούμενων της ιστορικής ανταλλαγής