Skip to main content

Η μεγαλύτερη ανταλλαγή κρατουμένων Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

REUTERS/Evgenia Novozhenina//File Photo

Πόσοι και πότε θα απελευθερωθούν

Μια ανταλλαγή κρατουμένων βρισκόταν σε εξέλιξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας και άλλων χωρών την Πέμπτη, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Η ανταλλαγή είναι ένα σπάνιο παράδειγμα συνεργασίας εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, μεταξύ άλλων από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και σε Ρώσους αξιωματούχους για την εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν τεταμένες πριν από την εισβολή, μετά τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

26 άτομα που κρατούνταν σε φυλακές σε επτά διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ανταλλάχθηκαν σήμερα σε μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων στην Άγκυρα, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι τα 26 άτομα προέρχονταν επίσης από φυλακές της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας, της Νορβηγίας και της Λευκορωσίας. Δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ανήλικοι, μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, 13 κρατούμενοι στη Γερμανία και τρεις στις ΗΠΑ, προσθέτει η ανακοίνωση.

Επιβεβαιώνει ότι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και ο Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν είναι μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν, καθώς και ο Γερμανός μισθοφόρος Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος είχε φυλακιστεί στη Λευκορωσία, και ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ίλια Γιάσιν.

Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων Flightradar24 έδειξε ότι ένα ειδικό ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος που χρησιμοποιήθηκε για μια προηγούμενη ανταλλαγή κρατουμένων με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας είχε πετάξει από τη Μόσχα προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, πριν επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ένα ρωσικό κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, λίγο αφότου η τουρκική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT) δήλωσε ότι συντονίζει μια εκτεταμένη ανταλλαγή κρατουμένων. Δεν κατέστη σαφές ποιοι επέβαιναν στο αεροπλάνο, το οποίο έφτασε μετά τις ενδείξεις για μια μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων στην οποία συμμετέχουν η Ρωσία και η Λευκορωσία από τη μία πλευρά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Σλοβενία από την άλλη.

REUTERS/Tunahan Turhan

Ο δικηγόρος του Αλεξάντρ Βίνικ, ενός Ρώσου που κρατείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αρνήθηκε χθες να επιβεβαιώσει που βρίσκεται ο πελάτης του στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA «έως ότου λάβει χώρα η ανταλλαγή».

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε επίσης ότι τέσσερις Ρώσοι που είναι φυλακισμένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες «εξαφανίσθηκαν» από την βάση δεδομένων για τους φυλακισμένους που χρησιμοποιεί το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των ΗΠΑ. Του κατονόμασε ως Αλεξάντερ Βίνικ, Μαξίμ Μάρτσενκο, Βαντίμ Κανοσιόνοκ και Βλαντισλάβ Κλιούσιν.

Μεταξύ των διαφωνούντων της Ρωσίας, οι υποστηρικτές των οποίων είχαν αναφέρει ότι μετακινήθηκαν ξαφνικά τις τελευταίες μέρες, συμπεριλαμβάνονται ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν, ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Όλεγκ Ορλόφ και ο Ντανιήλ Κρινάρι, ο οποίος καταδικάστηκες για μυστική συνεργασία με ξένες κυβερνήσεις.

Και ο «δολοφόνος του Tiergarten» στην ανταλλαγή

Ο Βαντίμ Κράζικοφ, γνωστός και ως «δολοφόνος του Tiergarten», ο οποίος το 2019 δολοφόνησε στο κέντρο του Βερολίνου έναν Γεωργιανό που είχε λάβει μέρος στον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας, περιλαμβάνεται, σύμφωνα με την BILD, στην ανταλλαγή κρατουμένων που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο 58χρονος Κράζικοφ, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του Ζελιμχάν Κανγκοσβίλι στις 23 Αυγούστου του 2019 στο πάρκο Tiergarten του Βερολίνου, κατ΄εντολήν της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς τη Ρωσία. Μετά τη σύλληψή του από τις γερμανικές αρχές, είχαν αυξηθεί οι συλλήψεις δυτικών πολιτών στη Ρωσία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά όπλα, επισημαίνει η BILD.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταδίδει επίσης ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα τοποθετηθεί απόψε σε σχέση με την «ιστορική» ανταλλαγή κρατουμένων, ενώ θα υποδεχθεί ο ίδιος τους Γερμανούς οι οποίοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ποιος είναι ο Γκέρσκοβιτς

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, Αμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας Wall Street Journal, συνελήφθη από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας τον Μάρτιο του 2023, ενώ βρισκόταν σε ταξίδι ρεπορτάζ στην πόλη Εκατερίνμπουργκ, περίπου 1.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι εργαζόταν για την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) για τη συλλογή “μυστικών πληροφοριών” από ένα ρωσικό εργοστάσιο αρμάτων, ισχυρισμοί που ο Γκέρσκοβιτς, η Wall Street Journal και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν έντονα.

Ο 32χρονος Γκέρσκοβιτς κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία από ρωσικό δικαστήριο τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους μετά από μια μυστική δίκη που καταδικάστηκε ως “απάτη” από τον εργοδότη του, την οικογένειά του και τον Λευκό Οίκο.

Καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη σε σωφρονιστική αποικία υψίστης ασφαλείας. Δυτικοί πολιτικοί καταδίκασαν απερίφραστα την ετυμηγορία.

Μετά την αρχική του σύλληψη κρατήθηκε στη διαβόητη φυλακή Λεφόρτοβο της Μόσχας. Σηματοδότησε την πρώτη καταδίκη Αμερικανού δημοσιογράφου για κατασκοπεία στη Ρωσία από τότε που έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Με πληροφορίες από BBC, CNN