Από την επομένη της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να εξαλείψει τη Χαμάς από προσώπου γης. Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έδωσε εντολή σε πράκτορες μυστικών υπηρεσιών και στον στρατό να κυνηγήσουν και να εξοντώσουν τους ηγέτες της οργάνωσης «όπου και εάν βρίσκονται».
Έως τώρα, ωστόσο, τα πλήγματα κατά της ηγετικής ομάδας της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.
Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση για τις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, αλλά και εν μέσω φόβων για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ θέλησε να στείλει το πιο ηχηρό μήνυμά του τόσο στη Χαμάς όσο και στον μεγάλο εχθρό του, το Ιράν. Σκότωσε (όπως όλα δείχνουν και χωρίς να έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη) τον πολιτικό ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε ιρανικό έδαφος. Είχε προηγηθεί η δολοφονία ανώτερου διοικητή της Χεζμπολάχ.
Και σήμερα, ενώ η Τεχεράνη αποχαιρετούσε τον Χανίγια, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι είναι νεκρός και ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς, Μοχάμεντ ελ Ντέιφ. Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας σχολίασε πως η εξέλιξη αποτελεί «ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς» και προέβλεψε ότι όλα τα στελέχη της θα εξαλειφθούν ή θα παραδοθούν.
Με τα δύο κορυφαία στελέχη της να έχουν εξουδετερωθεί, θα μπορούσε όντως η τρομοκρατική οργάνωση να βαίνει προς διάλυση. Αναλυτές, ειδικοί σε θέματα εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, σχολίαζαν σε CNN και Washington Post, πως πρόκειται αναμφίβολο για ένα καίριο πλήγμα στην ομάδα. Αλλά είναι ένα πλήγμα, από το οποίο το παρελθόν δείχνει ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να ανακάμψει, οδηγούμενη σε ακόμη πιο ακραία μονοπάτια.
Θα διαλυθεί η Χαμάς ή η ελπίδα για κατάπαυση πυρός;
Ο πιο σημαντικός βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος δεν αφορά την οργάνωση αυτή καθεαυτή, αλλά τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, οι οποίες είχαν φτάσει σε κρίσιμη καμπή τις ημέρες πριν από τη δολοφονία του Χανίγια. Δεν αποκλείεται τώρα να οδηγηθούν σε πλήρες ναυάγιο, αφού ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς ήταν ο βασικός εκπρόσωπός της στις διαπραγματεύσεις. Και εάν οι διαπραγματεύσεις καταρρεύσουν, θα τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των ομήρων.
Δολοφονίες βασικών προσώπων της οργάνωσης στο παρελθόν, δεν την είχαν αποδυναμώσει. Το Ισραήλ σκότωσε μια σειρά από πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη της Χαμάς το 2003, ενώ έως το τέλος του 2004 είχε δολοφονήσει και τον ιδρυτή της ομάδας και μέντορα του Χανίγια, Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, όπως και τον τότε αρχηγό, Αμπντέλ Αζίζ Ράντισι.
Τι μας δείχνει το παρελθόν
«Η ιστορία έχει επανειλημμένα αποδείξει ότι, ενώ το Ισραήλ είναι πολύ αποτελεσματικό όσον αφορά στη δολοφονία ανώτερων αξιωματούχων της Χαμάς, αυτό τείνει να έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις ικανότητές της και την ανάπτυξή της», δήλωσε ο ειδικός αναλυτής Μουίν Ραμπάνι, στη Washington Post.
«Δεν θα εξίσωνα τη δολοφονία ηγετών με την εξάλειψη ενός κινήματος. Αυτά είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα και το Ισραήλ έχει αποδειχθεί αρκετά επιτυχημένο σε σχέση με το πρώτο αλλά καθόλου επιτυχημένο σε σχέση με το δεύτερο», πρόσθεσε.
Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής .