Skip to main content

Γιόαβ Γκάλαντ για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ: Ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς

Αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιουνίς/ REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ήταν το Νο. 2 της Χαμάς και ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η δολοφονία του στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς είναι ένα «σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς ως στρατιωτικής και κυβερνητικής αρχής στη Γάζα».

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε μόλις σήμερα – και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κηδεία του Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα – ότι σκότωσε τον Μοχάμεντ Ντέιφ σε αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιουνίς, στις 13 Ιουλίου.

«Ελ Ντέιφ» σημαίνει ο επισκέπτης – ένα προσωνύμιο που κέρδισε από τη συνήθειά του να αλλάζει συνεχώς σπίτια, για να μην συλληφθεί. Είχαν γίνει πολλές απόπειρες κατά της ζωής του και είχε χάσει σε επιδρομές όλη του την οικογένεια. Τον έλεγαν και «Οσάμα μπιν Λάντεν της Γάζας», όπως και «γάτα με τις 7 ζωές».

Ο Γκάλαντ είπε ότι το αποτέλεσμα της επίθεσης «αντανακλά το γεγονός ότι η Χαμάς διαλύεται και ότι οι τρομοκράτες της μπορεί είτε να παραδοθούν είτε να εξαλειφθούν».

Ο θάνατος του Ντέιφ ήταν η δολοφονία του υψηλότερου στρατιωτικού αξιωματούχου της Χαμάς στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Ουσιαστικά ήταν το Νο. 2 της τρομοκρατικής οργάνωσης και ο «εγκέφαλος» της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. 

Πάνω από 90 νεκροί στην επιδρομή της 13ης Ιουλίου

Η ισραηλινή επίθεση εναντίον του σκότωσε τουλάχιστον 90 Παλαιστίνιους στον προσφυγικό καταυλισμό, Al-Mawasi, οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας της Γάζας.

Εκείνη την εποχή, ένας υπάλληλος του ΟΗΕ περιέγραψε τις επιπτώσεις της αεροπορικής επιδρομής ως «τις πιο φρικτές σκηνές που έχω δει στους εννέα μήνες μου στη Γάζα».

Για όλες τις εξελίξεις, μείνετε συντονισμένοι στο liveblog της Ναυτεμπορικής.