Skip to main content

Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ: Ποιος ήταν ο στρατωτικός ηγέτης της Χαμάς και «εγκέφαλος» της 7ης Οκτωβρίου

Reuters TV

Ο «Επισκέπτης» ή «Οσάμα μπιν Λάντεν της Γάζας» ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο πολλών Ισραηλινών

Δεν είναι πολλές λεπτομέρειες γνωστές για τον Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ, τον διοικητή του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, που έπεσε νεκρός σε ισραηλινή επιδρομή της 13ης Ιουλίου, όπως  επιβεβαίωσε σήμερα, Πέμπτη 1 Αυγούστου, ο ισραηλινός στρατός.

Ήταν ουσιαστικά το Νο της εξτρεμιστικής οργάνωσης και η επιβεβαίωση της εξουδετέρωσής του συμπίπτει με την κηδεία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, φουντώνοντας τις φλόγες που είχαν ανάψει ανά τη Μέση Ανατολή.

Ο Ελ Ντέιφ ήταν εκείνος που οργάνωσε και συντόνισε την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα προσωνύμιά του είναι «Οσάμα μπιν Λάντεν της Γάζας». 

Τι γνωρίζουμε για τη ζωή του

Ο εγκέφαλος της φρίκης της 7ης Οκτωβρίου, που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιούνις, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Το πραγματικό όνομά του είναι Μοχάμεντ Ντίαμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.

Έγινε αργότερα γνωστός ως “El Deif” δηλαδή «Ο Επισκέπτης» λόγω της συνήθειας του να μένει σε διαφορετικά σπίτια κάθε βράδυ για δεκαετίες για να αποφύγει τον εντοπισμό και τη δολοφονία του.

«The Guest»: Ο εγκέφαλος που «έστησε» την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ

Η ένταξη στη Χαμάς

Ο Ντέιφ βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των καταζητούμενων του Ισραήλ, που τον θεωρούσε για τους θανάτους δεκάδων πολιτών του. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ τον είχαν στη μαύρη λίστες της τρομοκρατίας.

Όταν ιδρύθηκε η Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υπολογίζεται ότι ήταν 20 – 25 ετών. Ριζοστικοποιήθηκε πολύ γρήγορα και έχει περάσει αρκετό χρόνο και στη φυλακή. Μοιράστηκε μάλιστα το κελί του με τον Γκαζί Χαμάντ, μέλος σήμερα του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.

Κατασκεύαζε βόμβες και ήταν ο αρχιτέκτονας ενός δεκαετούς προγράμματος για τη διάνοιξη ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα. Εκτιμάται ότι ο Γιάχια Αγιάς, βομβιστής με το ψευδώνυμο «Μηχανικός», που εξουδετερώθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο με εκρηκτικά.

Το βίντεο του ισραηλινού στρατού για τον Μοχάμεντ ελ Ντέιφ: «Σε έναν κόσμο που μπορεί να είσαι οτιδήποτε, επέλεξε…»

Η απώλεια της γυναίκας και των παιδιών του το 2014

Ο Ντέιφ  είχε έως τώρα καταφέρει να ξεφύγει από πολυάριθμες Ισραηλινές απόπειρες κατά της ζωής του, με αποτέλεσμα κάποιοι να τον χαρακτηρίζουν «η γάτα με τις 7 ζωές». Σε αυτές υπέστη διάφορους σοβαρούς τραυματισμούς. Είχε χάσει το μάτι του και πιθανότατα μέρος του χεριού του. Το Ισραήλ πίστευε επί χρόνια ότι έχουν ακρωτηριαστεί και τα πόδια του. Ωστόσο ορισμένα βίντεο τον δείχνουν να περπατά κανονικά.

Έχασε επίσης τη σύζυγό του, τον γιο του ηλικίας 7 μηνών και την 3χρονη κόρη του σε αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στη Γάζα το 2014.

Οι Παλαιστίνιοι τον λάτρευαν ως «Θεό», σχολιάζουν ισραηλινά μέσα. Ήταν ένα πρόσωπο που το σέβονταν περισσότερο σε σχέση με άλλα στελέχη της Χαμάς – ίσως γιατί σε αντίθεση με τον Χανίγια και άλλους που είχαν επιλέξει μία ζωή ανέσεων στο Κατάρ, εκείνος έμενε σταθερά στη Γάζα.