Skip to main content

Γάζα: Νεκρός ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ

REUTERS/Ramadan Abed
Φωτογραφία αρχείου.

Θεωρείτο «εγκέφαλος» της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου - Σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στις 13 Ιουλίου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα στις 13 Ιουλίου.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι μπόρεσε να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Ντέιφ στη Χαν Γιουνίς μέσω αξιόπιστων πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ώρες.

Η Χαμάς δεν έχει προβεί επί του παρόντος σε κάποιο σχόλιο.

Ο Ντέιφ θεωρείτο «εγκέφαλος» της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μια από τις κυρίαρχες προσωπικότητες της Χαμάς, ο Ντέιφ ανήλθε στις τάξεις της οργάνωσης μέσα σε 30 χρόνια, αναπτύσσοντας το δίκτυο σηράγγων της και την τεχνογνωσία της στην κατασκευή βομβών.

Για δεκαετίες είναι στην κορυφή της λίστας του Ισραήλ με τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα και θεωρείται προσωπικά υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων Ισραηλινών σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.

Ιράν: Πλήθος κόσμου στην κηδεία του Χανίγια

Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου συμμετείχε στην Τεχεράνη στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα από πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απήγγειλε την προσευχή των νεκρών μπροστά στα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του που ήταν καλυμμένα με την παλαιστινιακή σημαία. Ο ηγέτης της Χαμάς θα ενταφιαστεί αύριο, Παρασκευή, στο Κατάρ, όπου ζούσε εν εξορία.

Κρατώντας πορτρέτα του Χανίγια και παλαιστινιακές σημαίες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ζητώντας εκδίκηση.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν καθώς και ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της χώρας, Χοσέιν Σαλαμί, παρέστησαν στην τελετή.

Στο μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη το απόγευμα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, αναμένεται να απευθύνει ομιλία μετά την κηδεία του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ, έφερε την ευθύνη για το πλήγμα που σκότωσε 12 νέους στις 27 Ιουλίου στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ: Ποιος ήταν ο στρατωτικός ηγέτης της Χαμάς και «εγκέφαλος» της 7ης Οκτωβρίου