Skip to main content

Μπλίνκεν: Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα είναι εφικτή, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη

REUTERS/Michael A. McCoy

Απέφυγε την όποια ευθεία αναφορά στη δολοφονία Χανίγια και στις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή να αποφύγουν ενέργειες κλιμάκωσης, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Αυτή τη στιγμή, ο δρόμος που ακολουθεί η περιοχή είναι προς περισσότερες συγκρούσεις, περισσότερη βία, περισσότερα δεινά, περισσότερη ανασφάλεια. Και είναι κρίσιμο να σπάσουμε τον κύκλο. Και αυτό ξεκινά με μια κατάπαυση του πυρός», είπε ο Μπλίνκεν.

«Για να φτάσουμε εκεί, απαιτείται από όλα τα μέρη να σταματήσουν τις οποιεσδήποτε ενέργειες κλικάμωσης».

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες για την επίδραση «οποιουδήποτε γεγονότος στο τι θα ακολουθήσει», προσθέτοντας ότι «η κατάπαυση του πυρός για να τερματιστεί η σύγκρουση στη Γάζα για να επιφέρει ηρεμία στο βορρά, μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου είναι προς το συμφέρον των πάντων».

Όλα τα μέρη πρέπει να βρουν «λόγους για να καταλήξουν σε συμφωνία, όχι να αναζητούν λόγους για να καθυστερήσουν ή να πουν όχι στη συμφωνία», σημείωσε.

Τόνισε ακόμη ότι συνομιλεί με τους ομολόγους του σε όλη την περιοχή τις τελευταίες 24 ώρες και όλοι επικεντρώθηκαν στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι μια συμφωνία θα μπορούσε ακόμα να επιτευχθεί επειδή είναι «επιτακτική ανάγκη να το κάνουμε».

Όλες οι εξελίξεις από το liveblog της Ναυτεμπορικής.