Skip to main content

LIVE: Στο χείλος ολοκληρωτικού πολέμου η Μέση Ανατολή μετά τις δολοφονίες Χανίγια και Ελ Ντέιφ

Majid Asgaripour/WANA/Reuters

Η Τεχεράνη πενθεί και ετοιμάζει εκδίκηση - Το ίδιο και οι πληρεξούσιοί της - Πού οδηγούμαστε

Νέα στοιχεία για τον τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες δολοφόνησαν τον Χανίγιε δημοσιεύουν οι ΝΥΤ δίνοντας πραγματικά διαστάσεις θρίλερ στην επιχείρηση που ερμηνεύεται από μερίδα αναλυτών ως η «εκδίκηση των κατασκόπων» του Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο επιθέσεις σε Βηρυτό και Τεχεράνη, που αποδίδονται αμφότερες στο Ισραήλ και στόχευσαν κορυφαίο στέλεχος της Χεζμπολάχ, αλλά και τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, οδηγούν τη Μέση Ανατολή στο χείλος γενικευμένου πολέμου.

Είναι σαφές πως το Ισραήλ επέλεξε να στείλει το πιο ηχηρό μήνυμα έως τώρα – ένα μήνυμα που η Τεχεράνη διαμηνύει πως δεν θα μείνει αναπάντητο.  Δεν αποκλείεται μάλιστα μία συντονισμένη επίθεση από Ιράν, Χεζμπολάχ και Χούθι. 

Την ώρα που οι δρόμοι της ιρανικής πρωτεύουσας πλημμύριζαν από κόσμο για την κηδεία του Χανίγια, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωνε ότι και το Νο. 2 της οργάνωσης, ο Μοχάμεντ Ελ Ντέιφ, είναι νεκρός. Ο «Επισκέπτης» ήταν ο εγκέφαλος της τρομοκρατικής επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Το Ισραήλ κάνει λόγο για «ορόσημο στη διαδικασία διάλυσης της Χαμάς». Η επιβεβαίωση του θανάτου έρχεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο τις φλόγες που είχαν ήδη ανάψει.