Ούτε ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν δεχθεί να προβούν στην όποια επίσημη ανακοίνωση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια τα ξημερώματα της Τετάρτης, στην Τεχεράνη. Η μόνη έως τώρα αντίδραση Ισραηλινού αξιωματούχου, ήρθε από ακροδεξιό υπουργό που μας ενημέρωσε ότι «ο κόσμος είναι λίγο καλύτερος».
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανάληψη ευθύνης, δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι πίσω από την εξουδετέρωση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. Είναι δεδομένο ότι βρισκόταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Μοσάντ, που είχε λάβει εντολή από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να εξοντώσει όλα τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης – όπου και εάν βρίσκονται.
Ο Χανίγια, ο άνθρωπος που ενέκρινε τη φρικιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και που έχει εμφανιστεί σε βίντεο να ευχαριστεί τον Αλάχ για αυτή, εδώ και χρόνια είχε εγκαταλείψει τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν βίωσε ποτέ την απόλυτη εξαθλίωση, που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι στον θύλακα από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς. Ο ίδιος ζούσε κατά κύριο λόγο στο Κατάρ, σε συνθήκες χλιδής, ενώ συχνά – πυκνά επισκεπτόταν την Τουρκία και τον Λίβανο. Ήταν εξάλλου εκατομμυριούχος.
Κανείς και πουθενά ασφαλής
Παρόλα αυτά με το Κατάρ να έχει επισήμως ρόλο μεσολαβητή στον πόλεμο, θα ήταν πολιτικά αδύνατο για το Ισραήλ να τον σκοτώσει σε έδαφος του εμιράτου.
Το γεγονός ότι ο πύραυλος για την εξουδετέρωσή του εκτοξεύτηκε σε ιρανικό έδαφος – και μάλιστα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, εν μέσω φόβων για μία άμεση σύγκρουση Ισραήλ – Χεζμπολάχ, σημαίνει ότι το Ισραήλ ήθελε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ποιο είναι αυτό; Κανείς και πουθενά δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.
Το BBC σχολιάζει πως πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράν, η οποία σίγουρα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
Το πώς και πότε θα απαντήσει η Τεχεράνη και εάν θα το πράξει η ίδια ή θα αφήσει τους πληρεξουσίους της να δράσουν, θα κρίνει το εάν θα οδηγηθούμε σε έναν γενικευμένο πόλεμο με παγκόσμιες επιπτώσεις.