Skip to main content

Χαμάς για δολοφονία Χανίγια: Δεν θα περάσει έτσι – Είμαστε έτοιμοι για κάθε τίμημα

REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa/File Photo

Οι πρώτες αντιδράσεις από μέλη της οργάνωσης

Εκδίκηση ορκίζονται τα στελέχη της Χαμάς για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ηγέτη της εξτρεμιστικής οργάνωσης και επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Αξιωματούχος της τρομοκρατικής οργάνωσης είπε ότι τα μέλη της είναι «έτοιμα να πληρώσουν κάθε τίμημα», προκειμένου να εκδικηθούν τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια.

«Είμαστε εμπλεκόμενοι σε έναν ανοιχτό πόλεμο για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το όποιο τίμημα», είπε χαρακτηριστικά ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.

«Η άνανδρη αυτή πράξη, η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δεν θα περάσει έτσι», διεμήνυσε και ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, μέλος του πολιτικού γραφείου της οργάνωσης.

Είχε εγκρίνει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τον Χανίγια ως έναν από τους βασικούς υπεύθυνους για τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς. Λέγεται ότι την ενέκρινε την και παρακολούθησε την εκτέλεσή της από την άνεση του γραφείου του στο Κατάρ, όπου ζούσε επί χρόνια μέσα στην πολυτέλεια.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν ορκιστεί να κυνηγήσουν τους υπεύθυνους για την επίθεση, όπου και εάν βρίσκονται. Επομένως για πολλούς αναλυτές η δολοφονία του ήταν θέμα χρόνου. Ωστόσο αυτή έρχεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις στη Γάζα, αλλά και εν μέσω φόβων για έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

→Διαβάστε εδώ ποιος ήταν ο Ισμαήλ Χανίγια. 

→ Μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις και τη σημασία τους στο liveblog της Ναυτεμπορικής.